Mărțișor 2023. Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie. Ce trebuie să faci pentru a atrage dragostea și banii în viața ta

Mărțișor 2023. Vine perioada în care românii își aleg babele. Fie că o aleg în funcție de ziua de naștere, fie că e la libera alegere, aceștia trebuie să știe că așa cum e vremea în zilele respective, așa se anunță tot anul.

Author: Laura Macovei miercuri 01 martie 2023 , 12:15

Mărțișor 2023. Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie

Mărțișor 2023. Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie

[Sursa foto: colaj]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mărțișor 2023. Babele de martie sunt în perioada 1-9 martie, iar românii își aleg de obicei o zi sau două.

Ce semnificație au Babele

Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu  Baba Dochia,  care era îmbrăcată cu nouă cojoace de blană, pe care le-a lepădat pe rând, dar în momentul în care a aruncat și ultimul cojoc, s-a pornit un ger năprasnic, care a înghețat-o.

Dumnezeu a transformat-o apoi în stâncă, împreună cu oile sale.

Citește și: Urări de Mărțișor 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de 1 martie 2023: „Sa-ti intre primăvara in suflet/ Si sa-ti dea aripi sa zbori/ Si in inima lumina si credinţa-n viitor!”.

Astfel, Baba Dochia începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este înlocuită de primăvara.

Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie

Mărțișor 2023. Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie

Mărțișor 2023. Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie

[Sursa foto: PixaBay]

Prima lună de primăvară vine cu tradiții și obiceiuri importante. Printre cele mai cunoscute se numără Babele de martie!

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

Prima zi de primăvară vine cu tradiția ca oamenii să își aleagă baba, zile între 1 și 9 martie. Aceștia poartă mărțișorul din prima zi a lunii pentru a avea noroc pe tot parcursul anului și pentru a fi sănătoși și „curați ca argintul”. Mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie, considerându-se că aduce optimism, noroc, speranță și sinceritate.

În unele zone din România, în prima zi de primăvară părinții leagă la mâna sau gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur. Firele împletite alb și roșu nu lipsesc de la talismanul micuților. Se spune că cei mici sunt feriți de soarele puternic din vară.

Mărțișorul se poartă timp de 12 zile, și cei mici trebuie să-l lege de un copac tânăr. Dacă pomului îi vor da flori, copilul va avea o viață plină cu lucruri frumoase. Copiii păstrează talismanul până când primul copac a înflorit.

Citește și: Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

De 1 martie mamele tinere trebuie să poarte la gât un bănuț de argint pe care îl trag prin brânză înainte de a-l folosi. Cele care vor purta bănuțul la gât cu un fir roșu vor fi albe ca laptele și vor avea obrajii îmbujorați. Obiectul trebuie să stea la gâtul femeilor până când vor înflori primele flori ale cireșilor. 

Mărțișoarele venite din partea persoanelor dragi trebuie purtate toată luna martie și după se agață într-un pom tânăr. Trebuie să își pună o dorință când își pun mărțișorul în copac și se va îndeplini.

În zona Transilvaniei mărțișorul se agață la ușile casei și la ferestrele locuinței. Se spune că acestea alungă ghinionul și aduce noroc în casele oamenilor,  potrivit traditii-superstitii.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si