Masca de protecţie, efecte negative şi secundare asupra tenului. Odată cu debutul pandemiei Covid-19, trăim vremuri istorice, cu multiple provocări pe plan social, personal și profesional. Schimbarea rutinei zilnice aduce modificări psihice și fizice. Medicul dermatolog  Dr. Ana Maria Drăgăniță,  specialistul kfetele.ro, Medic specialist certificat UEMS-EBDV in Dermatovenerologie, a dezvăluit ce efecte negative are purtarea îndelungată a măștii de protecție.

Distanțarea socială, igiena corespunzătoare a mâinilor și purtarea măștii sunt printre metodele de prevenire a răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus, SARS-COV2.

Un duşman al tenului: Masca de protecţie, efecte secundare şi negative

Astfel purtarea măștii pe față timp de mai multe ore pe zi poate produce iritația tenului și agrava afecțiunile preexistente, cum ar fi acnee, rozacee, dermatită seboreică sau diferite tipuri de eczeme.

Complicațiile pielii în timpul pandemiei Covid-19 sunt cauzate în principal de umiditatea crescută creată de purtarea prelungită a măștii, de fricțiune, de afectarea stratului superficial al pielii (epidermul) și de dermatitele de contact. Cele mai frecvente semne sunt eritemul (roșeața pielii), eroziunile și descuamarea, asociate cu senzația de mâncărime, arsură sau înțepătură. Pacienții cu afecțiuni dermatologice sunt mult mai predispuși la dezvoltarea acestor complicații, comparativ cu persoanele sănătoase.

Citeste si: Ce amendă luăm dacă nu purtăm masca de protecție! Poliția Română a făcut anunțul

Cum trebuie să ne hidratăm tenul atunci când purtăm masca de protecţie?

Există un principiu general valabil în dermatologie, indiferent de tipul de ten: O piele hidratată este o piele sănătoasă! Hidratarea reface bariera de protecție a pielii și contribuie la scăderea inflamației și creșterea senzației de confort de la nivelul tenului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Masca de protecţie, efecte negative şi secundare asupra tenului
Masca de protecţie, efecte negative şi secundare asupra tenului

În timp ce o piele hidratată excesiv poate determina iritație prin fricțiune la contactul cu masca de protecţie, la fel și o piele foarte uscată poate cauza o inflamație importantă, prin apariția de descuamări și fisuri.

Masca de protecţia poate favoriza dezvoltarea de infecţii cutanate

La nivelul pielii există peste 2 milioane de glande sebacee, localizate la nivelul dermului (stratul mijlociu al pielii). Rolul sebumului la nivelul pielii este de a o proteja de acțiunea factorilor externi (poluare, expunere la ultraviolete, temperaturi extreme), de deshidratare, având totodată proprietăți antibacteriene și antioxidante. Cu cât pielea este mai uscată, cu atât organismul produce mai mult sebum, ceea ce pe termen lung, fără o îngrijire adecvată, produce blocarea porilor, cu apariția sau accentuarea leziunilor de acnee.

Citeste si: Cum să porți corect masca de protecție, potrivit profesorului Rafila: „O mască de unică folosință, spălată și călcată...”

Folosirea îndelungată a măștii, asociată cu respirația, transpirația și secreția de sebum creează la nivelul pielii un climat cu o temperatură și o umiditate crescută, un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor cutanate, dar și accentuarea eritemului (roșeții) la nivelul pielii pentru pacienții cu rozacee.

Uneori iritațiile pot fi provocate de presiunea crescută dată de masca de protecţie la nivelul porilor, cauzând foliculită( inflamația și infecția folicului pilos).

Dr. Ana Maria Drăgăniță
Dr. Ana Maria Drăgăniță

Dermatita de contact şi masca de protecţie

Dermatita de contact, care se manifestă prin roșeață și mâncărime, este determinată de unul din componentele măștii de protecție (formaldehidă, metal, cauciuc etc.) și este mai frecvent întâlnită la persoanele care au în antecedente și alte tipuri de alergii (urticarie, rinită alergică sau conjunctivită alergică).

Citeste si: Avertisment pentru părinți. Copiii până în doi ani nu ar trebui să poarte mască

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Nevoile pielii diferă de la o persoană la alta, în funcție de factorii genetici, stilul de viață (alimentație, modul de îngrijire a pielii, fumat, hobby-uri) și afecțiunile preexistente.

 

Citeşte continuarea pe kfetele.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si