Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală, a declarat joi seară în cadrul unei emisiuni TV că „dacă ne uităm strict la numărul total de infectări, am putea spune că a fost o scădere în ultimele zile”, dar că în zonele roșii- cum ar fi Bucureștiul- nu se vede o scădere: „Avem peste 1.500 de cazuri în fiecare zi, e aceeași presiune pe spitale”.

Medicul a  mai spus că este „un echilibru fragil” și se observă variații de la o zi la alta. În acest sens, a spus că numărul testelor ar trebui să fie constant, iar „discuția legat de raportarea de cazuri să se facă și la nivel de capitală și în general orașele cu probleme în momentul de față”.

Țara noastră este departe de capacitatea maximă de testare COVID

Marius Geantă, directorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a afirmat la rândul său că România este „departe de capacitatea maximă de testare”. El a recomandat îmbunătățirea definiției de caz.

„A scăzut în ultima perioadă și numărul testelor făcute la cerere, dar ceea ce este relevant este că, proporțional, noi acum diagnosticăm mai multe cazuri raportat la numărul de teste comparativ cu luna octombrie. În plus, sunt doi indicatori foarte relevanți: numărul de cazuri grave se menține pe un palier ridicat, la fel și numărul de decese.

Statistic, la nivel național, putem să vorbim de o ușoară scădere”, a completat dr. Marius Geantă.

Medicul a spus că îl îngrijorează faptul că oamenii din zonele roșii, referindu-se la capitală, se deplasează mult mai mult decât în urmă cu două săptămâni, în pregătirea sărbătorilor: „Cu cât interacționăm mai mult în această perioadă, cu atât punem gaz pe foc pandemiei”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Citeste si: Vești bune pentru un spital din România. S-a alocat bani grei pentru gestionarea crizei sanitare Covid-19

Citeste si: Salvare pentru trei pacienți coronavirus. Au fost transportați de urgență cu o aeronavă

Medicul Adrian Marinescu a spus că „sigur că ne așteptăm ca sărbătorile să ducă la un număr mai mare de infectări”

„Se pune problema dacă va fi o creștere ușoară sau va fi o explozie, pentru că niște lucruri nu se vor respecta. Dacă va fi o explozie la începutul lunii ianuarie, atunci cu siguranță va fi foarte greu de rezolvat la nivel de capitală, pentru că vor fi aceleași locuri de terapie intensivă, aceleași locuri în rest. Chiar dacă nu e o soluție ideală, ar fi trebui să fie mai multe spitale. Unele dintre ele să meargă cu un dublu circuit și, indiferent că ne convine sau nu, asta e realitatea, aici vom ajunge. Spitalele mari trebuie să vadă și pacienții cu SARS-CoV-2. Și în felul ăsta vom reuși să echilibrăm, mai ales pentru o situație foarte grea cum va fi în ianuarie”, a subliniat medicul infecționist.

Medicul Adrian Marinescu să fie primul român care se vaccinează împotriva COVID-19

Cu privire la cele 10.000 de doze care vor ajunge în perioada imediat următoare, într-o primă fază, cei doi specialiști au spus că ar fi vorba mai degrabă de „un prim pas simbolic”.

„În luna ianuarie cantitatea alocată acestui contract este de aproximativ 600.000 de doze și deja intrăm într-o altă fază, mult mai relevantă”, a subliniat doctorul Marius Geantă, precizând că, cel mai probabil, în prima lună a anului viitor va fi aprobat și al doilea vaccin din UE, cel dezvoltat de Moderna, asta în condițiile în care în această lună este așteptată decizia în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech.

În cadrul emisiunii TV, medicul Adrian Marinescu a fost întrebat dacă va fi printre primii 5.000 de români care vor fi testați împotriva COVID, iar acesta a răspuns că ar vrea să fie primul.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Ianis Hagi și Elena, nuntă de poveste în Buftea. Ce tradiții nu vor lipsi de la marele eveniment- radioimpuls.ro

„Dar nu voi fi primul, probabil. Cred că o să fie mai mulți doritori. Aș vrea să fiu un exemplu, să arăt că e un vaccin cât se poate de sigur în situația dată și că vreau să se încheie cu pandemia. Și pentru a face un pas important cred că e cel mai bun lucru de făcut”, a completat medicul Adrian Marinescu.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si