Medicul Valeriu Gheorghiţă a transmis că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca „categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva COVID-19 şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizați cu acest ser, precizând că că trombozele trebuie listate ca posibile efecte secundare foarte rare ale vaccinului.

Citeste si: Agenţia Europeană pentru Medicamente a găsit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și probleme rare de coagulare a sângelui

Valeriu Gheorghiță: Frecvența reacțiilor adverse, mai mică la rapel  

La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin ”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță, conferință de presă la Romexpo, împreună cu directorul regional al OMS, Hans Kluge - miercuri, 7 aprilie [Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a atenționat profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care primesc vaccinul Vaxzevria (fostul vaccin AstraZeneca) să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.

După anunțul EMA, comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva Covid-19 în Marea Britanie a recomandat o limitare a utilizării vaccinului AstraZeneca-Oxford la persoane sub 30 de ani, atunci când este posibil, după semnalarea a 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, dintre care 19 soldate cu moartea, în urma vaccinării cu acest vaccin.

Citeste si: Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi testat pe copii și nici pe adolescenți  

Ce simptome trebuie să te alarmeze după ce faci vaccinul AstraZeneca

- dificultăți de respirație
- dureri în piept
- umflarea piciorului
- dureri abdominale persistente (burta)
- simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
- mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării

Citeste si: Marea Britanie anunță o limitare a vaccinării cu serul anti-COVID AstraZeneca


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si