Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Constituției

„Ca preşedinte al României, rămân puternic dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a instituţiilor publice.”

Author: Diana Bostan miercuri 08 decembrie 2021 , 09:52

Klaus Iohannis

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Constituției

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul de Ziua Constituţiei, că, în calitate de preşedinte al României, rămâne puternic dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a instituţiilor publice”, apreciind că, la 30 de ani de la aprobarea prin referendum a Constituţiei, trebuie să vorbim mai mult despre valorile şi

idealurile pe care le-a reunit acesta, despre importanţa şi relevanţa acestor valori şi aspiraţii în societatea de astăzi.

Citeste si: Mesajul Președintelui Klaus Iohannis de Ziua Națională a României: „Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale”

Mesajul lui Klaus Iohannis

„Pe 8 decembrie 1991, cu o majoritate covârşitoare, românii au aprobat Constituţia ţării noastre prin referendum, un act cu valenţe profund simbolice, reprezentând ruperea de trecutul comunist şi aspiraţia către o societate definită de principiile occidentale.

Într-o perioadă a tranziţiei, Constituţia a fost piatra de temelie pe care ţara noastră şi-a bazat angajamentul hotărât de a urma o traiectorie democratică.

Legea noastră fundamentală a reunit şi a consfinţit valorile supreme din societate, fiind, totodată, un imbold profund al modernizării statului, în spiritul idealurilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

În comparaţie cu marile democraţii ale lumii, avem o Constituţie tânără, concepută în lumina acestui nou început. În logica sa profundă, Legea fundamentală a realizat un echilibru între moştenirile culturale, instituţionale şi curentele de gândire ancorate în tradiţiile democratice ale lumii.

După un trecut totalitar, au fost trasate limitele puterii şi s-au consacrat drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Mai mult decât atât, Constituţia a stabilit legătura dintre cetăţeni şi instituţiile statului, prin crearea mecanismelor de control şi echilibru, necesare asigurării legitimităţii şi prevenirii abuzurilor.

La 30 de ani de la aprobarea prin referendum a Constituţiei, trebuie să vorbim mai mult despre valorile şi idealurile pe care le-a reunit legea noastră fundamentală, despre importanţa şi relevanţa acestor valori şi aspiraţii în societatea de astăzi. Înţelegerea Constituţiei contribuie în mod substanţial la întărirea legăturii dintre stat şi cetăţeni săi, pentru că nicio democraţie nu poate subzista în absenţa unui set de valori comune, asumat şi respectat ca atare.

Legea fundamentală ne invită să ne asumăm un rol activ în societate, să înţelegem limitele puterii statului, să ne exercităm drepturile cu bună-credinţă şi să ne îndeplinim îndatoririle, toate pentru a clădi un viitor mai bun naţiunii noastre.

Ziua Constituţiei este mereu un bun prilej de a conştientiza că responsabilitatea dezvoltării şi modernizării societăţii noastre este una comună, iar acest efort este unul continuu pentru cei de astăzi, dar mai ales pentru generaţiile care vor urma.

Ca Preşedinte al României, rămân puternic dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a instituţiilor publice”.

Citeste si: Klaus Iohannis, discurs la recepția de Ziua Națională. "Astăzi avem o soluție atipică pentru guvernarea țării. Sunt optimist că va funcționa" (VIDEO)


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin, riscă să rămână fără... Românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin, riscă să rămână fără actul de identitate. Noul proiect al MAI vizează milioane de chiriași
spotmedia.ro
Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei
spotmedia.ro
STB – terorism sindical și bombe cu ceas pe roți STB – terorism sindical și bombe cu ceas pe roți
b1.ro
Judecătorii au decis! George Burcea riscă pedeapsa cu închisoarea Judecătorii au decis! George Burcea riscă pedeapsa cu închisoarea
ziareonline.ro
Stirea zilei!  Anunțul bombă despre cazul Caracal! Devastator ce s-a întâmplat acum  Stirea zilei!  Anunțul bombă despre cazul Caracal! Devastator ce s-a întâmplat acum 
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba despre pensii: Vreau să știe toți românii! Cine va... Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba despre pensii: Vreau să știe toți românii! Cine va primi mai mulți bani
doctorulzilei.ro
Vrei să slăbești, însă nu știi de unde poți începe? Iată care sunt sfaturile unui... Vrei să slăbești, însă nu știi de unde poți începe? Iată care sunt sfaturile unui expert în fitness
romaniatv.net
ULTIMA ORĂ! A început să se tragă la granița cu Ucraina! ULTIMA ORĂ! A început să se tragă la granița cu Ucraina!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si