Ministerul Economiei a centralizat seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri şi restaurante

Emil-Răzvan Pîrjol, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri responsabil cu turismul, spune că la nivelul instituţiei au fost centralizate seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri şi restaurante, care vizează momentul redeschiderii, care vr fi puse la dispoziţie sub formă de ghid orientativ, în timp ce Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Turismului a fost adaptată condiţiilor din prezent.

Author: M.A. sâmbătă 09 mai 2020 , 10:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

La iniţiativa secretarului de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri- Direcţia Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a fost organizată, vineri, o şedinţă în sistem de videoconferinţă cu reprezentanţii a 18 organizaţii importante din turismul românesc, unite informal sub denumirea Alianţa Pentru Turism (APT). În cadrul întâlnirii au fost analizate şi dezbătute propuneri de măsuri pentru repornirea turismului din România.

"Cred că o prioritate absolută în acest moment este diminuarea impactului acestei crize şi relansarea cât mai rapidă a turismului naţional, în perioada imediat următoare. Locurile de muncă pierdute vor trebui cu singuraţă recreate şi bineînţeles, ne dorim o creştere a ponderii turismului în economia naţională. În acest sens, am elaborat un proiect de strategie, mă refer la Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Turismului, adaptată condiţiilor de astăzi”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol.

În cadrul şedinţei au fost expuse ideile elaborate la nivelul Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ca parte integrantă a proiectului Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Turismului în România.

"Ideile structurate, care urmează să fie aprofundate şi evaluate, sunt împărţite în trei categorii: propuneri de măsuri pentru diminuarea efectelor crizei epidemiologice actuale, dar şi pentru perioada imediat următoare, reorganizarea administrativă şi logistică la nivelul instituţiei şi modalităţi

pentru interacţionarea cu partenerii privaţi", informează ministerul.

Totodată, au fost prezentate spre analiză de către Călin Ile, preşedinte FIHR, propunerile de măsuri cu aplicare imediată pentru industria ospitalităţii, pregătite de Alianţa Pentru Turism în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, cât şi cele care vizează termenul mediu şi lung, detaliate de către liderii de grup, care au lucrat activ la elaborarea acestora.

Citeste si: Poşta Română a redeschis trei rute noi pentru îndrumarea traficului poştal internaţional

"Europa caută să îşi armonizeze data de redeschidere şi măsurile pentru siguranţă. În acest sens, omologul din Franţa a solicitat să ne unim ideile şi să le prezentăm la Bruxelles, iar cel din Grecia doreşte să purtăm o discuţie în acest sens săptămâna viitoare. Subliniez că la nivelul instituţiei avem centralizate seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri şi restaurante, care vizează momentul redeschiderii, pe care le vom pune la dispoziţie sub formă de ghid orientativ. Însă, reamintesc că normele de siguranţă obligatorii vor fi emise de autorităţile sanitare competente. Important este ca în momentul impunerii lor să nu se piardă bucuria de a călători, iar procesul să nu fie unul imposibil de operat de partea mediului privat”, precizează secretarul de stat Emil-Răzvan Pîrjol.

Printre temele de discuţie reiterate se regăsesc şi promovarea României ca destinaţie turistică pe plan naţional, cât şi internaţional, digitalizarea activităţilor, investiţiile publice şi eficienţa administrativă, forţa de muncă a acestui sector economic şi turismul sustenabil. 

Citeste si: Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Modul în care vom depăşi actuala criză va marca profund conştiinţa noastră europeană

"Mă bucură faptul că majoritatea acţiunilor noastre deja întreprinse şi ideilor propuse pentru viitor corespund cu cele enunţate de Alianţa Pentru Turism. Dialogul deschis şi onest a relevat o gândire argumentată, pe aceleaşi baze logice, de ambele părţi. Cred că această colaborare dintre mediul privat şi cel public trebuie să continue şi astfel să ducă la o redefinire fundamentală a conceputului de industrie a ospitalităţii, în sensul înţelegerii impactului social şi economic pe care turismul îl are în societate, dar şi prin activităţile conexe dependente. Menţionez că această uniune a asociaţiilor profesionale şi patronale din turism este absolut salutară şi încurajez membrii ei, pe această cale, să lase uşa deschisă şi altor entităţi reprezentative pentru industria turismului din România”, a mai spus secretarul de stat Emil-Răzvan Pîrjol.  

Citeste si: Anchetă la Spitalul Judeţean Timişoara, după ce un cercetător a anunţat că şi-a administrat un "vaccin" împotriva coronavirusului

La întâlnire au participat şi Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, şi Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si