Reacția a venit în urma deciziei președintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR legea privind deschiderea unor puncte de frontieră româno-ungare, invocând nerespectarea principiului separației puterilor în stat, președintele motivând că Parlamentul a intrat în sfera decompetență a Guvernului.

Citeste si: Brexit. Situație tensionată între UE și Marea Britanie. Avertismentul venit de la Bruxelles

„Din păcate Președintele României este un politician extremis anti maghiar.

Implică în continuu Ungaria și guvernul ungar în campania electorală din România. Acum, pe deasupra, face rău intenționat relației ungaro-român, și nu se sfiiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentur maghiari, cât și pentru români”, a scris ministrul ungar, potrivit g4media.ro.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

El a explicat de ce sunt necesare mai multe treceri de frontieră între Ungaria și România.

„Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granita celor două state, respective înlesnește viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a aproprierii celor două națiuni.

Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc!”, a mai transmis ministrul de externe al Ungariei.

Citeste si: Nelu Tătaru, declarații îngrijorătoare. A vorbit despre cel de-al doilea val de coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a trimis o sesizare, vineri, Curții Constituționale a României o sesizare privind neconstituționalitatea Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza, potrivit

unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 80 din Constituție care stabilesc rolul Președintelui României în calitatea sa de titular și inițiator al politicii externe a statului, care este pusă în aplicare prin intermediul Guvernului, precum și dispozițiile art. 91 alin. (1) referitoare la atribuțiile puterii executive în domeniul politicii externe”, se arată în sesizarea transmisă de președinte la CCR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si