Ministrul Economiei anunţă noi reguli pentru HoReCa. Cine va primi bani de la stat

Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că măsurile compensatorii nu se vor mai acorda pe principiul „primul venit, primul servit”. Toate persoanele eligibile vor primi bani, indiferent când au făcut solicitarea.

Author: Mircea Pop sâmbătă 20 februarie 2021 , 15:47

Ministrul Economiei anunţă noi reguli pentru HoReCa. Cine va primi bani de la stat
Ministrul Economiei anunţă noi reguli pentru HoReCa. Cine va primi bani de la stat
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Economiei a anunţat sâmbătă că a fost aprobată în Guvern o ordonanţă "mult aşteptată" de industria HoReCa.

"A trecut ordonanţa mult aşteptată pentru HoReCa. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparenţă. Ca element de noutate, ieri, în şedinţa de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata", scrie oficialul pe Facebook.

Nu se mai merge pe principiul ”primul venit, primul servit”

"Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului.

Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede.

Citeste si: Veste excelentă: Numărul persoanelor vaccinate a depăşit numărul celor infectate cu virusul SARS-CoV-2

Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Nu am vrut nici să mergem pe un criteriu de departajare pe care să-l fi ales noi prin minister, deoarece tot ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc şi cei care nu primesc. În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul", spune Năsui.

Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?”, spune ministrul, precizând că degeaba ar fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii.

”Am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani”

"Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total.

Citeste si: Aglomerație la munte: Mii de turişti în staţiunile de pe Valea Prahovei

Concret, guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare. Astfel toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluţie corectă care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu", a adăugat ministrul Economiei.

Citeste si: Șase săptămâni de când Sebi a dispărut. Familia lui este la capătul puterilor. Poliția a oprit căutările


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si