Ministrul Sănătății, despre Legea izolării. Pacienții asimptomatici vor fi internați 48 de ore

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a oferit detalii, marți seara, după discuțiile din Senat cu privire la Legea izolării și carantinei. El anunţat că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile.

R.I., marți 14 iulie 2020 , 22:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP va da decizia administrativă. ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României”, a precizat Tătaru. Comisia juridică a Senatului a discutat, marţi, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de către Guvern, în vederea emiterii unui raport. Senatul trebuie să voteze într-un plen propunerea legislativă, în calitate de for decizional. 

Citeste si: S-a vindecat de coronavirus în urmă cu două luni. Apoi ceva uluitor s-a întâmplat

”Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a declarat, marţi seara, Nelu Tătaru, după ce a participat la şedinţa Comisiei juridice din Senat.

Citeste si: Scandal în Piața Victoriei la protestul anti-măști Covid19. Doi bărbați, ridicați de jandarmi. ”Nu ne temem de bau-bau"

El a menţionat că legea se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic, acum în mod particular infecţia COVID-19. Tătaru a spus că sancţiunile pentru cei care nu respectă reglementările vor fi discutate, fiind prevăzute şi în Legea 55.

Ce prevede legea despre detașarea medicilor

Legat de detaşarea medicilor, Nelu Tătaru a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări ”nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat azi legea dată în starea de urgență. Ce se schimbă în relația cu statul

”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic”, a detaliat el.

"Copiii nu vor fi dați la stat"

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. ”Nu vor fi luaţi de stat”, a spus Tătaru, potrivit News.ro. Totodată, el a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Citeste si: VIDEO| O tornadă spectaculoasă, filmată în județul Prahova

Citeste si: Românii, datori-vânduți. Fiecare cetățean, pus de Guvern să plătească 260 de euro în pandemie

Citeste si: Românii, datori-vânduți. Fiecare cetățean, pus de Guvern să plătească 260 de euro în pandemie

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…” ”Este o nouă formă care a ieşit din Camera Deputaţilor, total diferită de cea de la Guvern (...)”, a mai spus Tătaru.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si