Pe data de 20 ianuarie 2023, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Eftimie cel Mare.

Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare  a trăit în secolul al IV-lea, mai exact în timpul domniei împăratului Grațian, fiind născut în Armenia.

Odată cu trecerea timpului, acesta a ajuns la Ierusalim, acolo unde s-a retras într-o peșteră, la vârsta de 29 de ani, perioadă  în care a săvârșit nenumărate minuni, printre care se află și faptul că a hrănit 400 de călători, a deschis porțile cerului

și multe alte astfel de minuni. 

Citește și: Sf. Eftimie cel Mare 2023. Pe ce dată este sărbătorit?

Sfântul Eftimie cel Mare a fost totodată și un mare apărător al dogmelor bisericești, luptând de-a lungul vremii, împotriva lui Nestorie, numindu-l pe Chiril al Alexandriei, luptător și învățător al dreptei credințe.

Minunile săvârșite de Sfântul Eftimie cel Mare

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În religia creștină, se spune că Sfântul Eftimie cel Mare a săvârșit mai multe minuni de-a lungul vieții sale: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe

femei sterpe să aibă copii.

Sfântul Eftimie a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nedorire, cum a făcut și Sfântul Ilie înaintea sa, aducând ploaie într-o perioadă de secetă.

De asemenea, în timpul unei Sfinte Liturghii, cei prezenți au putut vedea o coloană de lumină care le-a arătat lumina interioară a sufletului îndumnezeit al lui Eftimie. Această lumină a rămas peste sfânt până la sfârșitul Sfintei Liturghii.

O altă minune a purității și castității sfântului a fost acela că el putea vedea cu ochii sufletului dispoziția și starea sufletelor care veneau la Sfânta Împărtășanie.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Se mai crede despre Sfântul Eftimie că, la moartea unui călugăr care trecea drept om înţelept şi înfrânat, dar care în fapt era cu totul altfel, fericitul a văzut un înger trăgându-i sufletul din el cu o suliţă şi a auzit şi glas care vădea faptele ruşinoase cele ascunse ale monahului.

Mai mult, Sfântul Eftimie cel Mare aducea rod pământului neroditor și că citea gândurile și sufletele oamenilor. La vârsta de 97 de ani, acesta s-a stins din viață, potrivit calendar-ortodox.ro.

Citește și: Floriile 2023. Pe ce dată este sărbătoarea în acest an?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si