Moșii de iarnă 2023. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă. Este un mare păcat!

Moșii de iarnă 2023. În acest an, Moșii de iarnă sunt prăznuți de Biserica Ortodoxă spre sfârşitul lunii februarie, pe data de 18 februarie 2023. Iată mai jos ce nu e bine să faci în această zi sfântă.

Author: Alexandra Bercea sâmbătă 18 februarie 2023 , 07:55

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Este mare păcat!

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Este mare păcat!

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Moșii de iarnă 2023 sunt sâmbăta aceasta. Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Iată care sunt cele mai importante tradiții specifice Moșilor de Iarnă 2023!

Obiceiuri și tradiții de Moșii de iarnă 2023

Tradiția spune că în ziua Moșilor de iarnă, creștinii aduc la biserică colivă, vin și prescuri, urmând ca acestea să fie sfințite și apoi împărțite pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice. Totodată, în biserici se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani.

Citește și: Se spală sau nu de Moșii de iarnă 2023? Răspunsul clar dat de preoții! Sâmbăta Morților este o sărbătoare foarte importantă

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Este mare păcat!

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Este mare păcat!

De moșii de iarnă  nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Conform tradiției populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.

În unele regiuni ale țării se obișnuiește ca de Sâmbăta Morților, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot.

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților

La morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazar, înainte de Săptămâna Mare. Astfel, ziua de sămbătă devine o zi dedicată pomenirii morților. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei adormiți cu trupul.

Cea mai puternică rugăciune pentru Sâmbăta Morților 2023

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Este mare păcat!

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023? Este mare păcat!

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citește și: Calendar ortodox 20 februarie 2023. Ce mare sfânt este celebrat?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si