Moșii de primăvară 2023 . De Moșii de primăvară, în biserica ortodoxă se face pomenirea celor adormiți. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au trecut în neființă.  

Pe ce dată pică Moșii de Primăvară 2023?

Moșii de primăvară 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

Moșii de primăvară 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

În acest an, Moșii de Primăvară se prăznuiesc pe 9 martie 2023.

Sâmbăta morților reprezintă o sărbătoare cu importantă în calendarul creștin-ortodox, ce marchează începutul celor Șapte Sâmbete ale Morților.

Citește și: Calendar creștin-ortodox martie 2023. Sărbători cu cruce roșie și cruce neagră!

Această tradiție se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui, cu scopul de a pregăti creștinii-ortodocși de evenimentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Rugăciunea care trebuie rostită de Moșii de Primăvară 2023

Moșii de primăvară 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

Moșii de primăvară 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de primăvară 2023

Moșii de primăvară 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

Moșii de primăvară 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

În toate bisericile se organizează slujbe. De asemenea, credincioșii obișnuiesc să împartă mâncare pentru cei săraci.

Tradiţiile locale ne arată că în aceste zile de sărbătoare nu este bine să ne certăm cu alte persoane, trebuie să mergem la biserică în haine curate, în timp ce femeile trebuie să poarte capul acoperit.

De Moșii de primăvară nu este bine să facem treabă în casă sau să spălăm haine. Tot în aceste zile se fac colive cu care se merge la biserică.

Citeste si: Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că soțul o înșelase cu prietena sa. „Eu eram rea de gură, îl tocam la cap.”- kfetele.ro

Citeste si: Festivalul Electric Castle 2024, buget-record pentru ediția aniversară- radioimpuls.ro

Cei care vor să dea de pomană haine, trebuie să vină cu îmbrăcămintea la biserică pentru a fi sființită înainte de a fi dată celor nevoiași.

În această zi de mare sărbătoare este interzis să lucrezi sau să faci diferite treburi casnice, această regulă aplicându-se în special persoanelor de sex feminin. Chiar dacă despre toate persoanele care muncesc pe această dată, indiferent de gen, se spune că vor avea ghinion tot anul, femeile care trebăluiesc în Sâmbăta Morților vor fi pedepsite „să tremure ca piftia și să li se întoarcă pomana pe care au dat-o”.

Citește și: Sărbători martie 2023: În ce zile este cruce roșie în calendarul ortodox


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si