Nelu Tătaru a spus clar când ne întoarcem la starea de urgență: când avem peste 10.000 de cazuri noi, 3-4 zile la rând

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că întoarcerea la starea de urgență s-ar impune dacă am avea 10.000 de cazuri în trei-patru zile și că nu putem vorbi despre o astfel de măsură după două zile în care a fost depășit pragul de 500 de îmbolnăviri.

R.I., vineri 10 iulie 2020 , 07:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că întoarcerea la starea de urgență s-ar face după mai multe zile de peste 10.000 de cazuri. Ministrul exclude intrarea în starea de urgență după două zile în care a fost depășit pragul de 500 de îmbolnăviri. În schimb, ar putea fi instituite măsuri precum carantinarea unor orașe sau cartiere în județele cu un număr foarte mare de cazuri - Argeș, Prahova, Galați, Brașov.

Citeste si: Bani de la stat pentru studenți și pensionari

Tătaru a spus, într-un interviu pentru Agerpres, că România nu a depăşit primul val al pandemiei de coronavirus şi că ''asistăm la a II-a cocoaşă a primului val'', după ce miercuri și joi a fost înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri raportate în 24 de ore.

Citeste si: Românul care vinde biserica pe internet

"Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni", a afirmat ministrul Sănătății.

Care sunt condițiile pentru o nouă stare de urgență

Întrebat în ce condiții ar putea fi reinstituită starea de urgență în România, Nelu Tătaru a spus că trebuie urmărită evoluția pe o perioadă mai mare. "Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri, de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată".

Citeste si: VIDEO| Invazie de alge pe litoral

În acest moment avem în toată țara o creștere, dar nu exponențială. Sunt anumite județe - Argeș, Prahova, Brașov, Galați -, dar și București cu o creștere a numărului de cazuri. "Putem gestiona restrictiv doar aceste zone, mergând spre izolări de focare sau carantinări de localități sau cartiere. Nu suntem în acest moment", a afirmat Tătaru.

Cu privire la pragul s-ar putea pune problema instituirii stării de urgență, ministrul Sănătății a răspuns: "Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe".

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si