Nelu Tătaru, despre procesiunea din Suceava: „Este o transmitere accelerată în acest moment”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a comentat miercuri seară imaginile din Suceava, unde mii de oameni au participat la pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou.

Author: I.C. miercuri 24 iunie 2020 , 21:08

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Sunt imagini pe care eu le primesc frecvent. Nu pot decât să reiterez acele recomandări: respectarea distanțării fizice, purtatul măștii în comunități, în spații închise, reguli de igienă, evitarea locurilor aglomerate.

Acestea sunt condiții pentru a putea parcurge această pantă ascendentă a primul val pandemic și a putea să ne gândim la următoarele măsuri de relaxare și la o viață cvasi-normală la sfârșitul lunii lulie, începutul lunii august.

Orice nerespectare a acestor reguli nu face decât să prelungească și să ne găsească oarecum nepregătiți în eventualitatea unui val doi. Orice prelungire a primului val nu face decât să nu ne dea voie să facem alte măsuri de relaxare și apoi să avem transmitere în comunitate cu identificarea de noi focare, și măsurile în consecință”, a spus Nelu Tătaru, miercuri, la Digi24.

Nelu Tătaru a tras atenția că ne aflam în prelungirea primului val, indicele de transmitere crescând de la 0,6-0,7 la 1,2-1,4.

Citeste si: Virus: „OMS prevede 10 milioane de cazuri săptămâna viitoare”

„Suntem în această situație, o prelungire a primului val, o pantă descendentă pe care pornisem acum patru săptămâni. Ajunsesem la un indice de transmitere de 0,6-0,7, acum suntem între 1,2-1,4 ca și transmitere comunitară.

Este o transmitere accelerată în acest moment. Eu sper să o putem gestionar, dar nu singuri ca sistem medical, trebuie și ajutorul populației, care trebuie să respecte acele norme”, a adăugat ministrul Sănătății.

Au ignorat regulile de igienă și respectarea distanțării fizice

Mii de oameni au participat în Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din țară, la pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou. Moaștele au fost purtate prin oraș cu mașina și a existat și o oprire în curtea Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Citeste si: Alexandru Rafila, avertisment pentru populație. S-ar putea reveni la măsuri de restricții

Credincioșii prezenți la procesiune nu au respectat regulile de distanțare socială și mulți dintre nu purtau măști de protecție.

Dincolo de pericolul infectării, orele petrecute în soarele puternic și în aglomerație și-au spus imediat cuvântul pentru cei bătrâni și a fost nevoie de intervenția salvatorilor, care au și transportat un pensionar la spital.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si