Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate pentru fostul ministru Nicolae Bănicioiu, pentru trafic de influenţă şi luare de mită pe vremea când era ministru al Tineretului şi Sporturilor, dar și ministru al Sănătăţii. 

Citeste si: OMS a anunțat că până acum nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron

Ce arată rechizitoriul

DNA a arătat că în perioada 21 decembrie 2012- 7 aprilie 2015 când Nicolae Bănicioiu ocupa funcția de ministru al Tineretului şi Sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie, că ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri, ce figurează ca martori în dosar, și ar fi primit bani de la unul dintre ei, o sumă totală de 1.292.122 de lei ce reprezenta dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către instituții medicale publice.

Citeste si: Un bărbat a decedat după ce a încercat să intre în propriul apartament prin balcon. Victima nu avea cheie și locuia la etajul patru

De ce este acuzat Nicolae Bănicioiu

Procurorii DNA susțin că Nicolae Bănicioiu ar fi promis în schimb că își va folosi influența asupra ministrului Sănătății de la acea vreme astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau

în atribuțiile sale de serviciu. Mai exact, se pare că ar fi vorba despre menținerea în funcția de manager, prelungire sau nerevocare pentru persoane ce dețineau astfel de funcții în cinci spitale, respectiv institute din București și județul Ilfov ce se aflau în subordinea Ministerului Sănătății. Firmele de afaceri derulau relații comerciale profitabile sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice sau institute a unor persoane din preajma oamenilor de afaceri.
 

Citeste si: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, întâlnire cu ministrul Finanțelor. Se discută despre situația din București privind apa caldă și căldura 

Ce a transmis DNA

„Inculpatul ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracţiuni de trafic de influenţă de inculpata persoană fizică prin: dobândirea de către aceasta a calităţii de asociat în cele două societăţi comerciale, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era inculpatul Bănicioiu Nicolae; semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziţii de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deşi suma de bani s-a primit în numerar de inculpatul Bănicioiu Nicolae de la unul din cei doi martori; asigurarea legăturii inculpatului Bănicioiu Nicolae cu firmele în care avea interese financiare”, a transmis DNA, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă.

Nicolae Bănicioiu

Nicolae Bănicioiu

[Sursa foto: Google]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Totodată, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit, indirect, în 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul unei complice, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014. 

„Foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătăţii, acte reprezentate de: menţinerea în funcţia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitalepublice/institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului

Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi; aprobarea alocării de finanţare spitalelor publice/institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea de achiziţii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câştigaseră sau intenţionau să le câştige”, a adăugat DNA.

Citeste si: Premierul Ciucă, anunțuri despre bugetul pe 2022 și programul PNRR

Sumele încasate

Potrivit DNA, în 6 iunie 2016, după ce unul dintre oamenii de afaceri a refuzat să mai ofere dividente aferente anului 2015, Nicolae Bănicioiu, prin intermediul complicei sale, ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea. În 2018, Nicole Bănicioiu ar fi primit de la una dintre firme suma de 806.447 de lei ce reprezenta dividentele pentru anul 2015.

În cauză s-au instituit măsuri asigiuratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare în municipiul Bucureşti, a părţilor sociale deţinute în societăţi comerciale şi asupra sumelor de bani din conturi aparţinând lui Bănicioiu, respectiv asupra unor sume de bani şi acţiuni ce aparțin complicei. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Dosarul a fost trimis pentru a fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de a fi menținute măsurile asiguratorii dispuse. Pe 27 octombrie 2020, Camera Deputaților a votat pentru ridicare imunității lui Nicolae Bănicioiu. 

Citeste si: Veste bună despre varianta Omicron. "Ar putea grăbi sfârșitul pandemiei COVID-19"

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si