Printre urmare, acciza la ţigări va creşte de la 1 august anul acesta, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023. Vor avea loc și creșteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturile cu zahăr, dar şi deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi familiile cu mulţi copii. 

Lista măsurilor de modificare a Codului Fiscal a fost agreată în coaliţie

Potrivit modificărilor, tinerii până în 26 de ani vor beneficia deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei. 

Măsura va fi aplicată și familiilor care au copii, de 100 de lei/copil dacă copiii sunt la o formă de învăţământ. Dacă o familie are mai mult de 4 copii, impozitul pe venit este zero.  

Contractele part-time vor plăti contribuţii ca salariu minim pe economie, dacă există doar un singur contract, potrivit news.ro.

Citeste si: VIDEO- Mărirea accizei la alcool și tutun. Vezi lista măsurilor fiscale decise luni de coaliție

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Excepţii vor face elevii și stundeții până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii avand mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau intreg si valoarea cumulata din salarii depaşeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi. 

Acciza la ţigări creşte de la 1 august anul acesta, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023

La alcool acestea vor fi de 20%- 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023. La ţigări, acciza creşte cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august anul acesta. 

Citeste si: Cum vede PSD noul sistem fiscal. Salariile mari și pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate

La TVA, s-au decis următoarele modificări: pentru restaurante, catering, hoteluri, TVA creşte de la 5 la 9%, la locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei dar şi până în 80 mp2 utili. 

TVA-ul la băuturile cu zahăr creşte de la 9 la 19%, iar aici intră şi berea fără alcool.

Ce alte modificări au fost aduse în Codul Fiscal

Jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40% din orice câştig. A fost decisă şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale. 

Citeste si: Vești bune pentru salariați! Ce vor primi pe lângă vouchere și tichete de masă

În privinţa impozitului progresiv, acesta nu se va aplica, însă coaliţia a stabilit că, după digitalizarea ANAF, s-ar putea  introduce gradual impozitul pe venitul global, un pas spre impozitul progresiv. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si