Noi scumpiri la carburanți. Cât costă azi benzina și motorina

Carburanții s-au scumpit încet, dar sigur, în ultimele două săptămâni în România, pe fondul deciziei țărilor OPEC de a limita producția de petrol. Motorina ar putea trece din nou, în scurt timp, de pragul de 9 lei per litru de carburant.

Author: Sorin Negru luni 17 octombrie 2022 , 14:48

pret benzina motorina azi

Care e pretul benzinei si motorinei azi

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prețul la benzina standard în Capitală variază luni, 17 octombrie, între 7,26 lei și 7,44 lei per litru, potrivit situației prezentate de Monitorul preturilor .  

În cazul motorinei standard, prețul în București este cuprins astăzi între 8,72 lei și 8,88 lei per litru.

Citeste si: VIDEO- Factura la curent ne-ar putea costa cât salariul minim pe un an. Care va fi cea mai grea lună pentru cheltuieli

Prețurile reale plătite la pompă sunt cu 50 de bani mai mici decât cele afișate, dată fiind compensarea cordat de Guvern.

În urmă cu două-trei săptămâni, benzina standard coborâse sub 7 lei, iar motorina se apropia de 8,5 lei per litru.

De ce se scumpesc din nou benzina și motorina

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, cel mai mare fiind Rusia, a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată. Decizia a fost luată în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Citeste si: Prețuri plafonate la gazele naturale și la lemnele de foc. "Toți românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine"

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor. Această reducere reprezintă 2% din furnizarea globală actuală.

Odată cu scăderea ofertei, prin diminuarea producției, un efect automat a fost creșterea prețului la petrol. Și, odată ce a crescut prețul petrolului, era firesc să se scumpească și carburanții. Inclusiv la pompele din România.

Prețul petrolului ar putea urca din nou la 100 de dolari pe baril

Analiștii economici susţin că pare să existe un potenţial de creştere pentru preţul petrolului, după pierderile masive din septembrie.

Stephen Brennock, analist senior la PVM Oil Associates din Londra, a explicat: "O creştere suplimentară a activităţii de tranzacţionare, împreună cu înăsprirea elementelor fundamentale ale pieţei petrolului pe termen scurt, ar putea duce preţul ţiţeiului înapoi la 100 de dolari/baril".

Şi analiştii băncii americane de investiţii Goldman Sachs Grouo Inc. văd cotaţia ţiţeiului Brent la un nivel cu trei cifre în următoarele trei luni, iar la şase luni- la 105 dolari/baril. Goldman Sachs se aşteaptă ca preţul petrolului american WTI să crească la 95 de dolari/baril până la sfârşitul anului, după care va ajunge la 100 de dolari în următoarele şase luni.

Cât costă petrolul azi

 octombrie, Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut luni, cu 17 cenți, sau 0,2%, până la 91,80 dolari pe baril.

Țițeiul american West Texas Intermediate a fost cotat la 85,67 dolari pe baril, în creștere cu 6 cenți sau 0,1%.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si