Românii primesc înapoi banii plătiți în plus pe facturile la energie electrică. Când are loc restituirea

O veste bună în țara noastră, pe plan financiar. Oamenii vor primi înapoi banii plătiți în plus pe facturile la energie electrică.

Author: Georgiana Balaban joi 06 octombrie 2022 , 13:20

vești bune

Când începe restituirea banilor plătiți în plus la facturile de energie?!

[Sursa foto: Arhivă]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Românii au parte și de lucruri bune. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a făcut anunțul în care se vorbește de restituirea banilor plătiți în plus la energie electrică.

Citește si: Adio, telefoane mobile la iarnă. Europa se pregătește pentru întreruperile rețelei mobile

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a precizat că, în acest an comparativ cu anul 2021, consumatorii care fac economie la energia electrică și care se încadrează în noile plafoane vor primi înapoi banii plătiți în plus pe facturi. Restituirea sumelor va fi făcută la începutul anului 2023.

Ce au transmis oficialii

„În aceeași Ordonanță 27 (care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022), există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie- deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste

300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh- în baza consumului din 2022, va primi, în februarie 2023, banii plătiți în plus. Vor fi restituite sumele de către furnizori. Există prevedere”, a afirmat vicepreședinte ANRE, potrivit digi24.ro.

Citește si: Inflație românească, prețuri ca în Vest

Zoltan Nagy-Bege a declarat că persoanele care anul trecut au avut un consum între 100 și 300 de kilowați beneficiază în prezent de un plafon de 80 de bani.

„Ordonanța de urgență spune foarte clar: cei care în anul 2021 au avut un consum între 100 și 300 de kilowați beneficiază de plafonul de 80 de bani. E adevărat că de la 1 septembrie ei beneficiază doar pentru primii 255 de kilowați consumați lunar în 2022, de fapt între perioada septembrie-decembrie, dar pentru primii 255 vor beneficia cei care anul trecut au fost în marja 100-300”, a mai adăugat oficialul.

Citește si: Cum se schimbă modul de calcul al facturilor la energie

În același timp, în ceea ce îi privește pe consumatorii care sunt casnici, după noile măsuri care se vor pune în aplicare, românii vor avea 13 combinații posibile de prețuri la energie electrică. Conform jurnalul.ro, o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI) arată că românii vor avea de plătit, în funcție de kilowații pe care îi consumă, de la 68 de lei până la 1.200 de lei, poate chiar mai mult.

Citește si: Preț benzină și motorină joi, 6 octombrie 2022: Cele mai bune prețuri la carburanți! Unde găsești joi GPL la 3.99 lei

Până în acest moment, tariful de 0,68 lei pentru un kilowatt era valabil doar pentru persoanele care au un consum redus de 0-100 KWh inclusiv. De acum, familiile care au în întreținere cel puțin trei copii înscriși la învățământ vor plăti tariful minim de 68 de bani pentru un kWh.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si