Noi tichete pentru români. Cine va beneficia de ele

UDMR propune mai multe proiecte de lege referitoare la introducerea tichetelor trusou pentru nou-născuţi, facilităţi la cumpărarea unei maşini pentru familiile numeroase şi la acordarea concediului pentru ca bunicii să-şi poată creşte nepoţii.

Author: R.B. vineri 20 decembrie 2019 , 12:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”UDMR a înregistrat, la Camera Deputaţilor, un pachet legislativ pentru susţinerea familiilor mari. Propunerile sunt prima parte a unui pachet complex de legi concepute să vină în sprijinul părinţilor şi al copiilor, pe patru domenii. Propunerile au fost elaborate de către deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Propunerile pot intra în vigoare după un vot favorabil în Parlament”, anunţă formaţiunea.

UDMR propune introducerea tichetelor trusou pentru nou-născuţi şi a tichetelor junior

Conform legii adoptate recent, elaborate de UDMR, angajaţii au dreptul, în prezent, la patru tipuri de tichete: tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele culturale. Iniţiativa nou-înregistrată ar extinde aceste beneficii, introducând două tipuri noi de tichete: tichetele trusou pentru nou-născuţi şi tichetele junior.

Citeste si: A fost dublată valoarea tichetelor! Cine va primi 100 de lei în fiecare lună

Familiile ar beneficia, o singură dată la naşterea fiecărui copil, de trusoul pentru nou-născuţi, în valoare de cel mult 1.500

de lei. Sprijinul va putea fi folosit exclusiv pentru achiziţionarea produselor de îngrijire primară şi îmbrăcăminte pentru nou-născuţi.

Tichetele junior nu pot depăşi suma de 250 de lei lunar sau suma de 700 de lei ocazional, şi vor putea fi folosite de către părinţi pentru achitarea serviciilor educaţionale destinate copiilor, a taberelor şcolare, sau pentru achiziţionarea manualelor.

Sprijin pentru familiile mari în achiziţionarea unui autovehicul

Proiectul de lege prevede un sprijin din partea statului, de cel mult 35.000 de lei, pentru acele familii mari, care ar cumpăra o maşină de familie cu cel puţin 7 locuri. Dacă propunerea UDMR va fi adoptată, programul va începe la data de 1 iulie 2020 şi va fi disponibil pentru familiile cu cel puţin 3 copii. 

Citeste si: Unde preferă românii să-și petreacă vacanța? Surprinzător, România este în topul destinațiilor

Zile libere pentru unul dintre părinţi, în cazul îmbolnăvirii copilului

Proiectul de lege elaborat de UDMR oferă posibilitatea unuia dintre părinţi să solicite angajatorului cel mult 5 zile libere pe an, în cazul în care este nevoie să-şi ducă copilul la consultaţii medicale. În prezent, legea prevede o singură zi liberă pentru asemenea situaţii.

Încurajăm introducerea concediului pentru îngrijirea nepotului sau a nepoatei

Modificarea legislativă iniţiată de UDMR ar oferi unuia dintre bunici posibilitatea de a beneficia de concediul pentru creşterea nepotului sau a nepoatei, dacă acesta nu este pensionar, şi în cazul în care părintele revine la locul de muncă înainte de trecerea celor doi ani de concediu pentru creşterea copilului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si