Răsturnare de situație după numirile șefilor interimari la TVR și radioul public. Ce a decis CCR

Lovitură de teatru la mai bine de o lună după numirile șefilor interimari la TVR și radioul public. Curtea Constituțională consideră aceste numiri făcute de Parlamentul României ca fiind neconstituționale.

Author: Razvan Ilie joi 17 iunie 2021 , 16:55

CCR a dat de pământ cu numirile făcute de alianța de guvernare la TVR și SRR[Sursa foto: Facebook / TVR 1]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe data de 11 mai, Ramona Săseanu și Liviu Popescu au fost numiţi de Parlament directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019

ale instituţiilor, ceea ce a dus de demiterea Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi.

La mai bine de o lună distanță, CCR decide că numirile la TVR și Radioul public nu au respectat legea fundamentală a țării. Ce urmează să se întâmple cu cele două instituții publice?

Citeste si: Doliu în televiziunea din România. Claudia Ion a pierdut lupta cu viața

Ce conține decizia Curții Constituționale

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că Hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

CCR a admis și sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Potrivit unui comunicat al CCR, pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.

"Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţi Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune", spune CCR.

Pe data de 11 mai, Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi de Parlament directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR[Sursa foto: Facebook / TVR]

Ce argumente a adus PSD pe masa CCR

În sesizările depuse la CCR, PSD susţinea că Hotărârile Parlamentului prin care Ramona Săseanu a fost numită director general interimar la Societatea Română de Televiziune şi Liviu Popescu director general interimar la Societatea Română de Radiodifuziune au fost emise cu încălcarea art. 1 alin. (2) şi (5) din Constituţie.

Social-democraţii consideră că nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de lege în privinţa numirii celor doi, încălcându-se şi alin. (3) şi (5) ale art. 1 din Legea fundamentală, care prevăd că România este stat de drept, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

"În mod abuziv, deşi ora era înaintată, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au hotărât convocarea Birourilor permanente reunite în vederea sesizării celor două comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate propunerea de numire a unui director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. La insistenţele Grupului parlamentar PSD, a fost acordat un termen foarte scurt, contrar tuturor cutumelor parlamentare, de o oră pentru a oferi posibilitatea altor candidaţi să-şi depună candidatura. Împotriva dispoziţiilor regulamentare şi legale, comisiile, în aceeaşi zi, au înaintat avizul comun prin care au analizat trei candidaturi depuse şi au propus plenului reunit numirea în funcţia de director general interimar a doamnei Ramona Săseanu", spune contestaţia PSD depusă împotriva numirii directorului interimar în fruntea SRTv.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si