O altă tulpină a virusului COVID-19 a fost descoperită în România

A fost descoperită pe teritoriul României, o nouă tulpină a Coronavirusului care se aseamănă cu tulpina britanică B1.1.7, dar și cu mutația E484K. Conform unor studii realizate recent la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, aceste tulpini pot reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.

Alina Raducu, marți 06 aprilie 2021 , 08:42

O altă tulpină a virusului COVID-19 a fost descoperită în România
O altă tulpină a virusului COVID-19 a fost descoperită în România[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit sursei citate, proba biologică care demonstrează apariția noii tulpini a fost recoltat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient care nu a fost recent în Marea Britanie.

O nouă tulpină a virusului SARS Cov-2, descoperită pe teritoriul României

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7+ E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7+ E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7+ E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern- VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene.

Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se menționează în comunicatul USV.

Astfel, în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost efectuate, în ultimeele două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, de la pacienţii infectați cu COVID-19, din județele Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

O altă tulpină a virusului COVID-19 a fost descoperită în România
O altă tulpină a virusului COVID-19 a fost descoperită în România[Sursa foto: PixaBay]

În urma probelor efectuate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii SARS Cov-2, B.1.1.7 (VOC 202012/01), provenită din Marea Britanie, dar şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7+ E484K.

Cazurile depistate sunt repartizate astfel: 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, trei dintre cele tre probe selectate din judeţul Timiş, precum şi două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani.

Până în prezent USV a secvenţiat, mai mult de 400 de probe de la pacienţii care s-au infectat cu COVDID-19. Probele de monitorizae ale evoluţiei Coronavirusului pe teritoriul României, continuă în colaborare cu partenerii implicaţi deja în această acţiune, se mai arată în comunicat.

Citeste si: Țara europeană care relaxează restricțiile după ce a vaccinat jumătate din populație

Mutația E484K a fost depistată mai întâi în Japonia

Mutaţia E484K a fost descoperită în Japonia, autorităţile sanitare confirmând prezența celei de-a patra mutaţii la 10 din 14 pacienţi cu COVID-19, ale căror probe biologice au fost supuse secvenţierilor genomice încă din luna martie la un spital din Tokyo.

Conform primelor date noua despre noua mutaţie, ar fi că aceasta rezistentă la vaccinurile anti-COVID, dar este necesar ca acest aspect să fie confirmat sau să infirmat, fiind efectuate mai multe studii.

Citeste si: Andreea Moldovan nu recomandă ivermectina ca tratament împotriva virusului SARS Cov-2


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 duminică, 11  aprilie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker,... Rezultate Loto 6 din 49 duminică, 11 aprilie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE
spotmedia.ro
Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație... Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație sănătoasă și cât mai multă mișcare. Fără stres. Și fără țigări
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă
infoactual.ro
Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR! Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR!
infoactual.ro
Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină... Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină negativă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si