Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, este fostă avocată. În luna februarie a anului 2020, jurnalista a mers în Wuhan, pentru a investiga apariția bolii COVID și pentru a raporta ceea ce se întâmplă cu adevărat în locul unde a luat naștere pandemia. Femeia a pus la îndoială modul în care autoritățile au gestionat focarul de infecție COVID.

Citeste si: Motivul șocant pentru care o nemțoaică și-a ucis cinci din cei șase copii. Copilul cel mare a scăpat cu viață, nu era acasă

Zhang face greva foamei de aproape un an

Jurnalista a fost reținută de către autoritățile chineze în luna mai a anului 2020, urmând să-și primească sentința în decembrie 2020. Zhang a fost condamnată la 4 ani de închisoare din cauza provocării conflictelor și a problemelor. Aceasta este o acuzație folosită adeseori pentru suprimarea disidenței. 

Încă din prima zi peetrecută în spatele gratiilor, jurnalista a intrat în greva foamei. În prezent, aceasta este  subponderală și ,,s-ar putea să nu mai trăiască mult” , a postat fratele ei, Zhang Ju, în urmă cu o săptămână, pe un cont de Twitter.

„Zhan are 177 cm înălţime şi acum are mai puţin de 40kg. S-ar putea să nu supravieţuiască iernii reci care vine. Sper ca lumea să-şi amintească cum era înainte ,

a scris fratele jurnalistei pe Twitter.

Citeste si: Un bărbat este cercetat pentru răspândirea de știri false despre un spital COVID

Încă de când a intrat în greva foamei, jurnalista a fost hrănită cu forța prin sonde nazogastrice, au relatat avocații ei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

În prezent, potrivit theguardian.com, există informații conform cărora femeia nu mai poate merge și nu se poate mișca fără ajutor.

Jurnalista a atras atenția autorităților prin live-urile sale

Zhang Zhan este una dintre numeroșii cetățeni chinezi care, a relatat despre ce se întâmplă în provincia chineză Wuhan și a avut de aface cu  „pumnul de fier” al autorităţilor. Absenţa presei libere din China şi pedepsirea activiştilor şi jurnaliştilor nu este ceva nou în ţară.

Potrivit dosarului de acuzare, femeia ar fi mers către Wuhan în februarie pentru a realiza reportaje independente în legătură cu apariţia cazurilor de SARS-CoV-2. Live-urile făcute de jurnalistă şi distribuite pe internet de sute de oameni au atras atenţia autorităţilor chineze.

O jurnalistă de origine chineză a fost condamnată la închisoare pentru că investiga apariţia bolii COVID-19. Femeia este „pe moarte”, potrivit familiei

O activistă pro-democrație ține în mână un afiș cu jurnalista chineză Zhang Zhan în Hong Kong, China, 28 decembrie 2020

[Sursa foto: theguardian.com]

Citeste si: Cadavrele a doi tineri au fost descoperite într-o locuință. Unul dintre aceștia era dat dispărut

Un ONG chinez pentru apărarea drepturilor omului arată că reportajele lui Zhang acopereau inclusiv poveştile jurnaliştilor independenţi şi arestarea lor, precum şi hărţuirile la care familiile acestora erau supuse constant.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

Zhang a dispărut din Wuhan pe 14 mai, potrivit ONG-ului. În ziua următoare, s-a aflat că femeia era în arestul poliţiei în Shangai, la o distanță de peste 640 km de Wuhan.

Jurnalista a fost acuzată în luna noiembrie a anului trecut, de distribuirea de „informații false prin text, video şi alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter şi YouTube”. De asemenea,  Zhang este acuzată că a acceptat să dea interviuri publicațiilor media străine dar şi pentru că ar fi răspândit „informații răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan.

Citeste si: Un diplomat a fost găsit mort lângă ambasada Rusiei din Berlin. Acesta ar fi de fapt agent secret al FSB


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si