"Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional", afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

"Parlamentul României a adoptat joi, 18 iunie, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Hotărârea pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East- HQ MNC-SE) în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti", arată Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un comunicat de presă.

Citeste si: Mesajul transmis de președintele Iohannis la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic

Hotărârea de înfiinţare a comandamentului a fost adoptată în urma propunerii preşedintelui României, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale şi cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în conformitate cu prevederile Legii nr.291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, actualizată.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Citeste si: ICCJ şi Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituţională în legătură impozitarea pensiilor speciale

Potrivit MApN, în contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru- HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziţia NATO, ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare.

"Iniţiativa României a fost apreciată la nivelul NATO şi acceptată de aliaţi, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune.

Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă.

Citeste si: Revoltă la Ploiești. Zeci de muncitori au ieșit în stradă să își ceară banii

MNC-SE va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

În ceea ce priveşte organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii MNC-SE, acestea vor fi stabilite prin înţelegeri încheiate de către MApN cu autorităţile militare ale NATO şi statele aliate participante, iar dislocarea Comandamentului la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităţilor militare ale NATO.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si