Preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, liberalul Bogdan Huţucă, a precizat că soluția a fost agreată cu reprezentanţii industriei HoReCa și ține cont de bunele practici din alte țări.
Citeste si: Criza energetică din Europa va declanșa ani de penurie și pene de curent
"Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor a identificat alături de reprezentanţii industriei HoReCa şi departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanţelor o soluţie optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea şi respectiv încasarea în mod curent
a bacşişului", a explicat deputatul liberal.
Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10%, iar mecanismul ar fi fost gândit după modelul din mai multe state ale UE și din SUA.
Cum ar putea fi impozitat bacșișul
Potrivit propunerii legislative, clientul din restaurant va alege valoarea bacșișului, indicând pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma în cifra absolute care va fi trecută distinct ca bacșiș pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.
Citeste si: VIDEO- BNR a majorat din nou dobânda-cheie pentru a "îmblânzi" inflația
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Ce îi pregătește Călin Georgescu democrației din România: „Nu vor mai fi partide politice în această țară. Niciunul!”- antena3.ro
Citeste si: Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale- stirileprotv.ro
„Mecanismul de plată, încasare şi distribuire către angajaţi este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacşişului pe care vrea să-l plătească şi indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacşişurilor adunate către angajaţi, iar la data plăţii reţine impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat", a explicat politicianul PNL.
Potrivit acestuia, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.
Citeste si: Românii cu averi mari, vânați de Fisc, cu ajutor de la experții FMI
Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează.
"Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite in aplicare”, arată liberalul Bogdan Huţucă.
Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci arată că bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.
Camera Deputaților, for decizional
Legea stabileşte că bacşişul, astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelaşi timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială, distribuirile de bacşişuri către salariaţi.
Citeste si: Când va naște Geta Sterp și de ce a fost nevoită să se întoarcă înapoi acasă, după ce a mers la spital. „Eu una îmi doresc foarte mult să nasc natural”- kfetele.ro
Citeste si: Cauza morții lui Bob Bryar! Ce s-a întâmplat cu toboșarul formației My Chemical Romance- radioimpuls.ro
Citeste si: Un bărbat a păstrat o piatră ani de zile sperând că este aur. S-a dovedit a fi ceva mult mai valoros- antena3.ro
"Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%", a precizat deputatul PNL.
Legea urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Se dorește "trasabilitatea" bacșișului
Șeful Comisiei buget-finanțe spune că a fost propus "un sistem simplu şi transparent", pentru ca aceste venituri, încasate în mod curent în unităţile de alimentaţie publică şi "distribuite apoi netransparent angajaţilor", să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părţile implicate dar şi o fiscalizare rezonabilă.
Rămâne de văzut care vor fi reacțiile la noua taxă din partea restaurantelor, pub-urilor și barurilor, deja afectate semnificativ de pandemie, dar și de criza actuală.