Omicron supraviețuiește mai mult pe piele și pe plastic decât variantele anterioare
Varianta Omicron a coronavirusului poate supraviețui mai mult decât versiunile anterioare.
Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii pe bioRxiv.
Pe probe de piele de la cadravre, timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea sa originală, 19,6 ore pentru Alpha, 9,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru varianta Omicron.
Citeste si: Prima tranșă de vaccinuri pediatrice sosește în țară
Simptomele sunt asemănătoare ca în cazul Covid-19
Ca și în cazul Covid-19, simptomele sunt asemănătoare, iar pacienții pot avea simptome amestecate care se pot gestiona acasă după un tratament bine stabilit.
”Apare rinoreea, durerea în gât și congestia nazală”, spune Dr. John Vanchiere, directorul asociat Centrului pentru Amenințări Virale Emergente de la LSU Health Shreveport.
Pierderea mirosului nu este întâlnită în toate cazurile
Datele din Marea Britanie indică cinci simptome principale: nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, strănutul și durerea în gât.
Pierderea mirosului, ca în varianta COVID-19, nu este atât de frecvent întâlnită.
Este posibil ca medicii și pacienții să acorde mai multă atenție simptomelor decât variantelor anterioare.
În valurile trecute de Covid, pacienții cu forme severe de boală aveau afectare pulmonară și viața lor era pusă în pericol. Noua variantă de Covid, Omicron, nu pare să se reproducă în țesutul pulmonar, deci mai puțini oameni au nevoie de oxigen suplimentar sau de intubare. Asta nu înseamnă că nu există și astfel de cazuri grave.
Citeste si: Pandemia nu se va încheia anul acesta. Explicaţiile directorului OMS pentru Europa
Jurnalistă, călătoare, optimistă. Un rezumat în trei cuvinte al Dianei Puiu.
A urmat cursuri de actorie timp de opt ani, a terminat Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism și Științele Comunicării din Iași, un master în Jurnalism Tematic, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, București, iar în prezent urmează cursurile programului de master Cultură și Literatură Română din cadrul Facultății de Litere Bacău.
A urmat cursurile de jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău pe tot parcurusl liceului, experiență ce i-a adus și câteva colaborări cu presa locală.
Diana are o experiență de trei ani ca reporter de teren al unui radio din Iași și un an de prezentator de știri.
Iubește tot ce ține de teatru, film, pictură și modă, fiind și organizator de evenimente culturale. Când nu este la birou sau pe teren, Diana se relaxează în natură și face fotografii, una din pasiunile ei.