Anunțul lui António Guterres a fost făcut pe pagina sa oficială de Twitter.

”Rămânem în ţară şi vom continua să rămânem şi să facem tot ce putem, atât pentru siguranţa personalului, cât şi pentru a sprijini poporul afgan care a suferit atât de mult”, a scris Guterres pe Twitter.

Mai multe organizaţii caritabile, precum Médecins Sans Frontières, au spus de asemenea că plăniesc să continue să lucreze în Afganistan în urma preluării puterii de către talibani, pe 15 august.

Citeste si: Câți refugiați din Afganistan primește România. Decizia luată în CSAT

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A renunțat la viața din SUA și și-a cumpărat o insulă în Finlanda cu banii de-o garsonieră confort redus în România- antena3.ro

Preşedintele american Joe Biden a spus că SUA va respecta termenul limită de 31 august pentru evacuare, deşi au fost făcute numeroase apeluri privind o prelungire a date stabilite împreună cu talibanii anterior preluării de către aceşti a controlului asupra ţării. Militanţii s-au opus ideii de prelungire a termenului.

Câteva sute de trupe au părăsit deja Afganistanul, scrie BBC, iar un oficial american din Apărare a declarat pentru CNN că acest lucru „nu afectează misiunea”.

Biden a declarat că aceasta trebuie să se încheie curând din cauza ameninţării tot mai mari din partea grupării Stat Islamic din Afganistan.

Ritmul evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, singurul funcţional în prezent în ţară, a fost accelerat, cu aproximativ 12.000 de oameni părăsind Afganistanul în 12 ore, marţi, conform Casei Albe. Circa 6.400 au fost evacuaţi cu avioane militare americane, în timp ce zborurile aliaţilor au dus restul.

Peste 70.500 de oameni au fost evacuați până acum

În total, SUA au evacuat şi sprijinit spre relocare 70.700 de oameni, începând cu 14 august. Cele mai multe state au recunoscut că nu va fi posibilă evacuarea tuturor celor eligibili înainte de retragerea SUA, din 31 august.

Citeste si: Drama familiilor din Kabul. Nevoiți să își părăsească țara cu riscul de a se despărți de familii

Citeste si: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care actorii de la Bollywood au refuzat să joace în filmul "Phir Milenge". Salman Khan și-a asumat gratuit acest rol:" Întreaga industrie a spus nu"- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum le-a ademenit "Șacalul" pe Delia și Denisa, tinerele ucise pe litoral. Imagini cu suspectul adus în cârje la instanță- antena3.ro

Kabul[Sursa foto: Los Angeles Times/TNS]

Au început represaliile talibanilor împotriva personalului

Presiunea crește asupra ONU pentru a evacua angajații afgani, în timp ce talibanii întrerup accesul la localnici la aeroport. Pe măsură ce condițiile se deteriorează la Kabul, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a recunoscut că au început represalii talibane împotriva personalului ONU, iar un grup de angajați ai ONU a cerut lui Guterres să ordone evacuarea lor.

Aproximativ 720 de angajați străini care lucrează pentru ONU au primit sprijin pentru evacuarea Afganistanului. Deborah Lyons, șefa canadiană a Misiunii Națiunilor Unite de Asistență în Afganistan, lucrează deja în Almaty, Kazahstan, însă pentru cei 3.000 de afgani care lucrează pentru ONU, în mare parte din Kabul, există puțină asistență sau deloc.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si