În perioada 19-22 iulie a avut loc o procedură de evaluare în teren a Ansamblului monumentar ”Brâncuși”, în vederea înscrierii acestuia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Au fost discutate istoricul restaurărilor şi monitorizarea stării fizice de conservare

Misiunea a urmărit modul în care Ansamblul îndeplineşte condiţiile de autenticitate şi integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunităţii locale în protejarea şi punerea în valoare a Ansamblului şi atitudinea acesteia faţă de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

Citește și: EXCLUSIV: Alexandru Oproiu, de la iubirea față de natură, la antreprenor de succes/ ”Am dorit să înființez un atelier care îmbină natura cu arta”

Coloana Infinitului

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

În cele patru zile de lucru, au avut loc atât o analiză judicioasă a situaţiei în teren a Ansamblului şi a zonei sale de protecţie, precum şi întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor publice şi instituţiilor centrale, judeţene şi locale, cu reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, cu profesionişti în domeniul conservării patrimoniului cultural care şi-au prezentat implicarea în protejarea şi punerea în valoare a operelor sculpturale şi poziţia faţă de demersurile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial şi au răspuns întrebărilor raportorului ICOMOS.

Au fost discutate istoricul restaurărilor şi monitorizarea stării fizice de conservare, justificarea delimitării sitului şi a zonei sale de protecţie, aspecte ce ţin de întreţinerea şi monitorizarea ansamblului, interpretarea şi comunicarea semnificaţiei acestuia, contextul urban, viziunea şi proiectele autoriăţilor centrale şi locale, instrumentele legale de protecţie, implicarea actuală şi proiectele de viitor ale comunităţii locale. 

”Este o necesară recunoaştere a moştenirii spirituale a lui Brâncuş”

În urma analizei din luna noiembrie, România va fi informată cu privire la rezultatele preliminare ale analizei ICOMOS şi va fi invitată, dacă este necesar, să aducă unele clarificări sau informaţii suplimentare.

Citește și: Cele mai bune filme apărute în 2023- ce spun criticii de film de la Hollywood

Masa tăcerii

Masa tăcerii

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar putea: ”Ne-am cam grăbit”- radioimpuls.ro

„Urmăresc parcursul acestui dosar de nominalizare de o importanţă aparte pentru România şi opera brâncuşiană, pe care l-am preluat la debutul mandatului, şi îmi doresc ca rezultatele analizei în teren a acestui ansamblu sculptural unic şi a zonei de protecţie, precum şi colaborarea intensă, aplicată şi onestă dintre autorităţi, instituţii centrale şi locale şi comunitate să conducă la un raport favorabil din partea ICOMOS. Înscrierea în patrimoniul UNESCO a Ansamblului „Calea Eroilor” este o necesară recunoaştere a moştenirii spirituale a lui Brâncuşi, a influenţei stilului său distinctiv care a marcat o ruptură de canoanele tradiţionale şi a adus un suflu nou în sculptură, contribuind la îmbogăţirea culturii umanităţii din perspective valorice multiple: artistică, culturală, istorică şi morală care transcend graniţele naţionale şi temporale, conectându-se cu oameni din întreaga lume şi transmiţând un mesaj universal despre curaj, sacrificiu şi recunoştinţă faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si