Alexandru Oproiu, un tânăr care a absolvit Peisagistica în cadrul Facultății de Horticultură din București este o dovadă vie că ambiția și curajul mai există. Tânărul s-a decis să deschidă în luna martie a anului 2020, o perioadă nu tocmai ușoară având în vedere pandemia care a ținut aproape 3 ani, un atelier de aranjamente florale. Business-ul său a fost pus pe picioare cu ajutorul fondurilor europene, în urma unei investiţii de 30.000

euro. Alexandru Oproiu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre pasiunea sa, despre munca din spatele afacerii sale de succes, dar și despre planurile pentru anul 2023.

Accesarea fondurilor europene, un real succes pentru Alexandru Oproiu

”Ideea de avea o afacere exista din perioada facultății, dar nu-mi doream neapărat un atelier floral, nu știam ce presupune acest domeniu. Mi-am dat seama încă din perioada respectivă că sunt un bun organizator. Motivul care a făcut să activez în acest domeniu este acela că mereu am fost atras de natura și implicit de plante. În cadrul masterului D.U.R. am avut câteva
materii care presupuneau managerierea și absorbția de fonduri europene. Acolo am văzut oportunitatea și mi-am dat seama că pot accesa și eu un program de finanțare”, a explicat tânărul.

Citește și: EXCLUSIV: A uimit Roma cu florile ei/ Românca Mirela Mentel: ”Mă consider mai degrabă o femeie luptătoare decât o femeie de succes”

”După ce am absolvit și masterul am fost angajat la câteva firme de profil, firme unde am luat contact cu lichenii, plantele stabilizate și mai apoi cu florile tăiate. Am dorit să înființez un atelier care îmbină natura cu arta și să leg o echipă cu care să realizez cele mai îndrăzanețe proiecte, cu precădere produse din licheni și plante stabilizate”, a mai adăugat Alexandru.

Anul trecut afacerea a avut încasări de zeci de mii de euro

De asemenea, antreprenorul a povestit și despre faptul că un astfel de atelier presupune o muncă continuă și resurse financiare. Cu toate astea, anul trecut a avut încasări de aproximativ 50.000 de euro.

”Acest business este unul care necesită mereu resurse financiare, lucrăm cu materie deosebit de perisabilă și trebuie întotdeauna să calculăm cât putem de bine fiecare aprovizionare pentru a nu avea pierderi, iar dacă pierderile există și acelea să fie cât mai mici. Business-ul nostru este prezent atât fizic în Târgoviște, cât și în mediul online, adresându-ne pe toată raza județului Dâmbovița, iar cu anumite produse la nivel național”, a spus tânărul.

Aranjamentele florale costă între 20 și 5000 de lei iar tablurile și panourile cu lichenii câteva mii de euro.

Aranjamentele florale costă între 20 și 5000 de lei iar tablurile și panourile cu lichenii câteva mii de euro.

[Sursa foto: Manufacturier - Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

”Investiția initială a fost de aproximativ 33.000 euro, bani proveniți din finanțarea prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) Start Up Plus. Această sumă a fost un bun start pentru noi, mai ales prin prisma achițiilor. De exemplu, avem un fierăstrău circular profesional, echipament pe care cu siguranță nu o să îl găsiți pe la alte florării. Ulterior, în timp au mai fost investiți undeva la 20.000 de euro din resurse proprii”, a explicat Alexandru Oproiu.

Deși anul 2020 a fost unul destul de greu, în anul 2021, cu ajutorul înființării unui site, atelierul a primit mai multe comenzi având în vedere gama largă de produse.

Tablourile și panourile cu licheni, muncă de mii de euro

”Începând cu anul 2021, dezvoltarea a început să fie ceva mai alertă și să avem proiecte din cele mai variate. Au început să apară și primele solicitări pentru evenimente festive, lucru pe care ni-l doream fiind tot o direcție de atins în planul de afaceri. Pe
lângă aceste evenimente au început să apară și solicitări pentru panourile vegetale, produse care sunt destul de costitioare, atât pentru noi, dar mai cu seamă pentru beneficiar”, a mai adăugat antreprenorul.

Citește și: EXCLUSIV: Buchetele din ciocolată și florile criogenate, tendințele lunii martie/ ”Buchetele comestibile sunt frumoase, haioase și speciale”

Dacă buchetele și aranjamentele florale sunt cele mai cerute, pentru panourile cu lichenii, prețul poate ajunge la câteva mii de euro, și nici acestea nu duc lipsă de cumpărători.

Printre cele mai ciudate cerințe au fost decorarea unui dovleac negru de Halloween și decorarea unui sicriu.

Printre cele mai ciudate cerințe au fost decorarea unui dovleac negru de Halloween și decorarea unui sicriu.

[Sursa foto: Manufacturier - Facebook]

”Un aranjament floral poate costa între 20 lei și chiar 5000 de lei, însă produsele cele mai vândute sunt de aproximativ 100-150 lei. Încercăm să fim deschiși și să răspundem oricărei nevoi. În cazul coroanelor funerare, prețul lor pleacă de pe la 200 de lei, iar în cazul tablourilor și panourilor cu licheni prețurile pot ajunge ușor la câteva mii de euro, în funcție de dimensiune și complexitate”, a precizat Alexandru.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Cât despre cele mai ciudate cerințe, Alexandru a povestit despre aranjamentele de Halloween.

Planuri pentru 2023

”Am realizat pentru un client un dovleac negru decorat cu flori, iar ca punct de interes exista acolo o cioara care la prima vedere
nu dădea de bănuit ca ar fi de plastic, iar pe lângă respectiva pasăre de prin tot aranjamentul ieșeau ochi de toate culorile. La un
moment dat ni s-a solicitat și decorarea unui sicriu, cu tot cu defunct în el. Am dat curs solicitării, dar din motive de protecție sanitară, am predat familiei aranjamentele și s-au ocupat cei în cauză mai departe”, a explicat tânărul.

Aranjamentele florale costă între 20 și 5000 de lei iar tablurile și panourile cu lichenii câteva mii de euro.

Aranjamentele florale costă între 20 și 5000 de lei iar tablurile și panourile cu lichenii câteva mii de euro.

Pentru anul 2023, Alexandru Oproiu are planuri mari pentru atelierul său de flori.

”Pentru 2023 plănuim o extindere, dar de data aceasta nu a serviciilor și produselor. Plănuim o extindere a ariei de desfășurare a activității. Dorim să deschidem un punct de lucru și în București. Nu este un pas încă stabilit 100% pentru anul acesta, dar sperăm să fie un an favorabil acestei mutări. Pe plan secund, tot pentru 2023 sperăm la o evoluție cât mai bună în mediul online. Încercăm să fim prezenți pe toate platformele și să aducem conținut de calitate”, a spus antreprenorul.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si