Când trecem la ora de iarnă? Anunţ oficial

Trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, când ora 04:00 devine ora 03:00. Acest lucru înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră.

Author: Alexandra Bercea luni 18 octombrie 2021 , 06:39

Când trece România la ora de iarnă?

Când trece România la ora de iarnă?

[Sursa foto: gettyimages]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Trecerea la ora de iarnă 2021 va avea loc așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, în luna octombrie. Acest lucru semnifică faptul că ora 04:00 devine ora 03:00. Ziua când se shimbă ora și se trece la ora de iarnă este cea mai lungă zi din an.

Citeste si: Ora de iarnă 2021: Pe ce dată trece România la ora standard a Europei de Est?

Când se schimbă ora în 2021

Trecerea la ora de iarnă în 2021 se face la sfârșitul lunii octombrie, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie.

Ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 04:00 devine ora 03:00. Aceasta este cea mai lungă zi din an deci vom dormi mai mult cu o oră.

Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică, având loc echinocțiul de toamnă.

Motivul pentru care se recurge la această trecere este beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp. De asemenea, se consideră că trecerea la ora de iarnă are un efect pozitiv în ceea ce privește incidența crimelor și a accidentelor rutiere.

Citeste si: Solstițiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter- Saturn. TOTUL se schimbă!

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2021

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Odată cu acest eveniment, cu toții trebuie să ne schimbăm programul de somn și să adormim cu o oră mai devreme.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales cele ale melatoninei, hormonul somnului. Trecerea la ora de iarnă poate provoca oboseli, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot diferi de la om la om, dar cele mai frecvente sunt dificultatea de a ne trezi dimineața, nervozitate și astenie.

Citeste si: Cât costă pachetele de 25 de kilograme de alimente primite de români pentru sărbătorile de Paște 2023 și ce conțin acestea- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Pentru a evita ca schimbarea orei să  vă afecteze, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră. De asemenea, este indicată o rutina, de exemplu o baie, citit.

Schimbarea orei de iarnă, scurt istoric

România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. Mecanismul de schimbare a orei este folosit de peste 100 de ani, în 70 de țări. Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gândit această introducere de schimbare a orei. înainte de schimbarea orei de iarnă, are loc echinocțiul de toamnă când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică.

Până când mai trecem la ora de iarnă

Parlamentul European a votat în martie 2019 renunțarea la ora de iarnă, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Țările care vor să  mențină ora de iarnă vor face trecerea în ultima duminică din octombrie 2021.

România nu a luat o decizie în această privință. Țările trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană dacă fac pentru ultima dată trecerea la altă oră de iarnă.

Citeste si: Solstiţiul de iarnă 2021. Pe ce dată pică începutul iernii astronomice?

 

 

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si