Orban a anunţat că în şedinţa de Guvern va fi discutat proiectul de lege cu măsurile adoptate după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern că în cadrul acesteia va fi discutat proiectul de lege privind măsurile care vor fi luate după data de 15 mai în cadrul stării de alertă.

Author: M.A. luni 11 mai 2020 , 12:56

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că în acest proiect sunt trecute măsurile care au fost prezentate populaţiei la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, premierul a atenţionat că Avocatul Poporului a sesizat CCR şi privind reglementările care afectează starea de alertă.

Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că autorităţile trebuie să aibă instrumentele pentru a putea lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi în cadrul stării de alertă. 

Citeste si: Coronavirus România. Alte 226 de noi cazuri. Bilanțul ajunge la 15.588

"În cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări care a fost depusă de Avocatul Poporului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de Covid-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele trei luni pentru că practic lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă.

De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale limitează foarte multă marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm, să înaintăm acest proiect de lege”, a explicat premierul.

Citeste si: Zeci pe persoane plasate în izolare. Au fost la muncă într-o zonă carantinată

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că acest proiect de lege are ca scop protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor. 

Citeste si: Imaginile durerii! Un bărbat a fost îngropat de viu 48 de ore lângă soția moartă după cutremurele din Turcia- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

"Scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei Sars-Cov, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfăşurarea unor activităţi economico-sociale şi din cadrul instituţiilor publice astfel încât sănătatea şi viaţa cetăţenilor să fie protejate într-un mod coordonat şi coerent, lăsând totodată libertatea de a se desfăşura aceste activităţi în contextul dat. În ceea ce priveşte structura proiectului, el are o parte generală, dispoziţii generale, care îi defineşte sfera de aplicare în ceea ce priveşte măsurile, în ceea ce priveşte adresabilitatea ca persoane, dar şi durata în timp”, a spus ministrul.

El a explicat că acest proiect se adresează duratei de stare de alertă. 

"Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În acelaşi timp este un proiect flexibil, care printr-o normă cadru lasă la dispoziţia autorităţilor în viitor posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii dacă va fi cazul, dar numai în starea de alertă”, a mai precizat ministrul Justiţiei. 

El a mai spus că în proiect se află măsurile prezentate opiniei publice de la sfârşitul săptămânii trecute. 

"Partea substanţială de mijloc a proiectului, compusă din atribuţiile şi propunerile venite de la toate ministerele cu atribuţii în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, în competenţa fiecărui minister. Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate inclusiv în ziua de vineri, pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne şi nu reprezintă o noutate din acest punct de vedere. În ceea ce priveşte dispoziţiile finale, noi acolo am reglementat faptul că organizarea în concret, în detaliu a punerii în aplicare a prevederilor din această lege, revine fără îndoială şi ministerelor, Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi altor instituţii cu atribuţii în acest context, prin acte normative infralegale, dar care sunt doar acte de organizare”, a explicat Cătălin Predoiu. 

Citeste si: Cinci jandarmi din Brasov, infectati cu coronavirus

El a mai spus că proiectul, după ce va fi adoptat de Guvern, va merge către Parlament. 

Citeste si: „Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin- kfetele.ro

Citeste si: Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o- radioimpuls.ro

"Solicităm dezbaterea cât mai rapidă posibil, în procedură de urgenţă”, a transmis Orban.

El i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să ţină cont de faptul că CCR va analiza şi reglementările privind starea de alertă şi să vină cu modificări pentru a putea da replica legală la orice decizie a Curţii Constituţionale. 

"Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională şi privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru că termenul de judecare la CCR este miercuri, pe 13 şi aici trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare care este necesară pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea CNSS-ului şi altor entităţi în cadrul stării de alertă”, a mai spus premierul.

Marcel Vela l-a asigurat că ministerul este pregătit şi joi va prezenta formula de abordare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si