
VIDEO - Ordonanța de urgență pe Energie. Guvernul vrea supraimpozitarea companiilor din energie
Guvernul pregătește o ordonanță de urgență privind supraimpozitarea companiilor din energie. S-au tot căutat soluții privind costurile mari la energie, iar acest lucru a dus și la tensiuni majore.
Guvernul pregătește măsuri dure pentru piața de energie. Conform europarlamentarului PSD Mihai Tudose, banii pe care îi va obține statul de la companiile din energie vor ajunge într-un fond de solidaritate și vor fi folosiți pentru compensarea facturilor.
Banii vor acoperi costurile plafonării prețurilor la energie
Acesta a precizat că va exista un preț de referință, care va include prețul de achiziție al energiei, o marjă pentru investiții și o marjă de profit, iar sumele peste acest preț de referință vor merge într-un fond de solidaritate.
Banii vor fi folosiți pentru a acoperi costurile plafonării prețurilor la energie pentru populație și companii.
Citeste si: Un mort și patru răniți într-un accident grav în Pasul Mestecăniș
"Pe pachetul de energie am sa va spun principiile la care am convenit si care inteleg ca vor fi prinse in ordonanta ce va trece in prima sedinta de Guvern.
Un element de noutate aici este ca apare si contingentare, daca vreti, la anumite cantitati. Incurajam si compensam, dar trebuie sa avem un punct de referinta si la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfarsit", a explicat, marti, europarlamentarul PSD Mihai Tudose.
Măsura ar trebui să se aplice de la 1 septembrie până la 31 august 2023
Tot el a mai precizat ca au aparut pe piață băieții deștepti din energie, odată cu liberalizarea pieței. La fel ca șeful PSD, Marcel Ciolacu, Tudose susține că liberalizarea nu s-a realizat așa cum ar fi trebuit.
Citeste si: Mesaje septembrie 2022: Cele mai frumoase urări pentru prima zi de toamnă
Măsura ar trebui să se aplice de la 1 septembrie până la 31 august anul viitor.
Actuala legislație a impus plafoane de preț pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh, și 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 și 300 kWh, pentru energie electrică. Pentru gaze, prețul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA și se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.
Citeste si: Un bărbat a murit în timp ce întindea rufe la uscat
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.