Ouă de Paște. Greșeala pe care mulți o fac atunci când cumpără ouă. Ai observat vreodată acest detaliu?

Ouă de Paște. Protecția Consumatorilor ne atrage atenția asupra câtorva aspecte pe care trebuie să le cunoașteți în momentul achiziționării produselor specifice sărbătorilor pascale.

R.B., marți 14 aprilie 2020 , 13:42

Ouă de Paște
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

    Ouă de Paște. În primul rând, oricând faceți cumpărături, trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor pe care vă decideți să le achiziționați.

    Ouă de Paște. Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

    • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
    • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
    • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
    • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
    • un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
    • un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
    • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

    Citeste si: Fulgi de drojdie. Ce este, de fapt, drojdia inactivă care a apărut în supermarketuri. Nu vă lăsați înșelați!

    Ouă de Paște

    Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

    Citeste si: Miel la cuptor în stil grecesc. Firptura perfectă pentru masa de Paște

    Ouă de Paște. Atenție!  

    Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:

    a) XL - foarte mari: 73 g și peste;

    b) L - mari: de la 63 g până la 73 g;

    c) M - medii: de la 53 g până la 63 g;

    d) S - mici: sub 53 g.

    Ouă de Paște

    Citeste si: Pască fără aluat. Va fi vedeta mesei de Paște! Iată cum se prepară, pas cu pas

    Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

     

    • o coajă de formă normală care este curată și intactă;
    • o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
    • un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
    • albușul trebuie să fie clar și translucid;
    • oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
    • oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.

    Ouă de Paște

    Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.

    Citeste si: Sparanghel. Ce este, de fapt, această legumă care se găsește și în supermarketurile de la noi

    Pe ouăle din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:

     

    • a) termenul de valabilitate;
    • b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
    • c) categoria de calitate;
    • d) categoria de greutate;
    • e) numărul centrului de ambalare;
    • f) denumirea centrului de ambalare;
    • g) numele comercial sau marca fabricii;
    • h) o indicație asupra originii ouălor.

    Ouă de Paște

    Citeste si: Cozonac fără frământare rețetă: Este, pur și simplu, savuros!

    Ouă de Paște. SFATURI UTILE:

    • Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
    • La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
    • Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!

    Citeste si: Cate oua rosii e sanatos sa mananci de Paste? Sfaturi pretioase de la nutritionist

    • Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.

    Sursa: infocons.ro


    Abonează-te pe

    Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
    Te-ar putea interesa si