Până la ce oră se spune Bună dimineaţa şi de la ce oră începem să salutăm cu Bună seara?

Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră zicem Bună seara? Acestea sunt două întrebări pe care mulţi români şi-le adresează, probabil, în fiecare dimineaţă şi fiecare seară. Iată ce prevede Codul Bunelor Mariere!

Author: Andreea Stoica vineri 02 iulie 2021 , 10:39

Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră zicem Bună seara?
Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră zicem Bună seara?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră zicem Bună seara? Salutul este un gest extrem de important atunci când ne întâlnim cu alte persoane: prieteni, colegi de muncă, cunoştinţe, vecini etc.

Noțiunea de „dimineață” sau „seară” poate să difere de la o persoană la alta. Aşadar, până la ce oră zicem cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”?

Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră începem să zicem Bună seara? 

Cu toţii ar trebui să respectăm Codul Bunelor Maniere, iar unele reguli cuprinse în acest cod sunt interesante și foarte uşor de urmat. De exemplu: Ştiţi, de fapt, până la ce oră se zice ”Bună dimineața”, când începi să saluți cu ”Bună ziua” şi când se spune "Bună seara"?

Codul Bunelor Maniere ne arată că întâmpini pe cineva cu salutul ”Bună dimineața!” până la ora 11.00. După aceea, până la apusul soarelui, se spune ”Bună ziua!” şi după se foloseşte ”Bună seara!”. Aşadar, vara se spune "Bună seara" mai târziu decât iarna, pentru că aşa cum este normal se întunecă mai târziu.

Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră zicem Bună seara?
Până la ce oră se spune Bună dimineaţa? De la ce oră zicem Bună seara?

Citeste si: Mesaje şi felicitări de BUNĂ DIMINEAȚA: Imagini frumoase și haioase cu text pentru prieteni, iubit, familie

Lumea a devenit mai comodă și folosește ”Bună!”, ”Servus!” sau ”Salut!”. Acest lucru este conform cu Codul Bunelor Maniere când te adresezi persoanelor cu vârsta apropiată de tine, însă nu poți saluta pe cineva mai bătrân cu „Bună!” sau „Salut!”.

Salutul este principala formă de respect pe care o persoană o arată celeilalte. “Omul prost se cunoaște după ‘Bună ziua’”, spune o vorbă bătrânească. La sat încă se mai păstrează tradiția de a da binețe tuturor celor pe care îi întâlnești, chiar dacă îi cunoști sau nu.

Reguli din Codul bunelor maniere

Când întâlnește o doamnă, bărbatul trebuie să salute primul. Criteriile de diferențiere a formulelor de salut sunt cele impuse de vârstă, sex sau de relația care există între persoane, ci nu de altceva. Salutul este diferit în funcție de persoanele întâlnite și anume:

Dacă întâlnim rude, prieteni sau cunoștințe apropiate, vom spune “Bună ziua” (seara/dimineața), chiar dacă nu ne oprim pentru conversație.

Dacă întâlnim alte persoane, formula cea mai potrivită este “ Bună ziua, doamnă/domnule”, fără a fi necesar să-i și spunem numele, mai ales dacă suntem în plină stradă.

Când zicem Bună ziua?
Când zicem Bună ziua?

Dacă întâlnim un domn și o doamnă care sunt împreună, întâi o salutăm pe doamnă și apoi, pe domn.

Expresii de genul: ‘Ciao!’, ‘Hello!”, ‘Salut!’, ‘Adio’ sunt permise doar între adolescenți.

La despărțire spunem: ‘ La revedere!’, ‘Bună seara!’, ‘Noapte bună!’.

Reguli de bază din Codul Bunelor Maniere

1. La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant.

2. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.

3. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.

Citeste si: Mesaje de noapte bună. SMS-uri inedite pentru cei dragi de trimis seara: ”Noapte bună, vise frumoase, dragoste și pace!”

4. Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.

5. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

 De la ce oră zicem Bună seara?
De la ce oră zicem Bună seara?

6. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.

7. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.

8. La masă, se va aplica “Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!

9. De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.

10. O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice. picture-754871c8081d-400-300-1-85

11. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.

12. În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.

13. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

Citeste si: Mesaje de noapte bună. Cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți celor dragi înainte de culcare

14. Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă este deosebit de importantă.

15. Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.

16. Întotdeauna, salutul trebuie însoţit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.

17. Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când vă servește!

18. Cum se taie mâncarea din farfurie: Bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se fac “soldăței”.

19. Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.

20. Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti. bunele-maniere-la-copii

21. După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei! Așteptați să vină chelnerul să o ia.

22. Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.

23. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!

24. Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea

25. Ambalajul unui dar este foarte important.

26. Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.

Citeste si: SMS de buna dimineata pentru persoana iubita – Iata cum iti poti trezi partenerul cu zambetul pe buze

27. Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.

28. Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!”, „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”

29. Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”

30. Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.ce-copil

31. Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se atinge!

32. Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.

33. Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.

34. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.

Citeste si: Mesaje de bună dimineața noi, varianta actualizată pentru 2021

35. Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.

36. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.

37. Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.

38. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.

Citeste si: ALEGE: Mesaje de LA MULȚI ANI! pentru ziua de naştere (aniversară)

39. Întotdeauna se întreabă unde este toaletă și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi “baia”.

40. “O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei, conform zigzagonline.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si