Pască fără aluat cu smântână. Pasca este un preparat atât de îndrăgit încât își face loc pe toate mesele românilor în perioada sărbătorilor pascale. Iată cele mai gustoase rețete de pască!
Creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le pregătesc pentru sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistică aparte.
De exemplu, pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masă de Paști a oricui.
Pasca se prepară în mod tradițional în ajunul Învierii, rețeta tradițională fiind asemănătoare cu cea a cozonacului.
Coca se prepară din făină de grâu, aluatul dospit se umple cu brânză de vaci, smântână și stafide și este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiție că rotunde erau și scutecele lui Hristos.
Pe margini se așează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, această simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Pasca- o scurtă istorie
Învierea este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine, având darul de a aduce bucuria în fiecare familie, care se adună în jurul mesei pline cu bucate tradiționale (pască, ouă înroșite, cozonac, drob de miel, friptură de miel) pe care majoritatea gospodinelor le prepară în casă, cu implicarea și ajutorul familiei.
Acest preparat tradițional gustos, pe care adulții și copiii deopotrivă îl adoră pentru gustul inconfundabil și aromat are la baza o legendă interesantă.
Această face referire la o pâine mâncată de evrei în timpul Paștelui, denumită în ebraică „mata“. În tradiția creștină, această pâine simplă, nedospită și fără umplutură a devenit un preparat tradițional foarte gustos, având la baza aluat de cozonac, brânză de vaci, stafide și arome.Pască fără aluat cu smântână: Reţeta simplă pentru Paşte 2022
Ingrediente
Foaia
150 gr unt
200 gr faina
70 gr zahar
2 galbenusuri
Zahar vanilat
Coaja rasa de lamaie
Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina cernuta si restul de ingrediente.
Veti optine o coca moale care se intinde pe fundul unei tavi de tort cu diametrul de 28 cm.
Se poate face si intr-o tava dreptunghiulara mai mare, iese la fel de buna.
Pentru umplutura avem nevoie de
800 gr smantana grasa (min 20% grasime)
8 galbenusuri
6 albusuri batute spuma
6 linguri faina
4 linguri gris
10 linguri zahar
Semintele dintr-o pastaie de vanilie
Esenta de vanilie
Optional: stafide
Smantana se pune intr-un vas mai maricel si se amesteca cu galbenusurile, zaharul si aromele.
Peste smantana punem grisul, faina (neaparat cernuta) si amestecam bine.
Adaugam albusurile batute spuma si le incorporam cu mare grija cu o spatula (nu cu mixerul) amestecand numai de jos in sus (nu circular).Compozitia obtinuta se pune peste foaie …
…si se da la cuptor la 180 grade cca 50-60 minute sau pana se rumeneste.
Dupa ce pasca s-a copt, se lasa sa se raceasca de tot (5-6 ore), sau cel mai bine este pana a doua zi.
Atentie, nu se taie cat inca este calda!
Se feliaza si se serveste pudrata cu zahar pudra.
Citeste si: Pască fără aluat pufoasă: Cea mai delicioasă reţetă pentru Paşte
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.