Patriarhia Română cere autorităţilor să permită pelerinajul de Sfântul Andrei

Patriarhia Română cere autorităţilor să permită organizarea "în mod excepțional" a pelerinajului la Peştera Sfântului Andrei, situată în comuna Ion Corvin, din județul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare impuse în pandemia de coronavirus.

Author: Alina Raducu joi 26 noiembrie 2020 , 18:06

Patriarhia Română cere autorităţilor să permită pelerinajul de Sfântul Andrei
Patriarhia Română cere autorităţilor să permită pelerinajul de Sfântul Andrei
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Într-un comunicat de presă, Patriarhia precizează că este "o excepţie necesară pentru un caz excepţional" prin care credincioşii din toată ţara ar putea veni pe 30 noiembrie la pelerinajul care se orgazează anual de Sfântul Apostol Andrei.

"Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd 'regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective' (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române transmis, joi, de Agerpres.

Patriarhia Română solicită autorităților să permită pelerinajul de Sfântul Andrei

Patriarhia Română menționează că este "preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă".

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

"În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi preşedintele României în luna octombrie din acest an. În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1.992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român", se mai arată în comunicat.

Citeste si: Bilanț coronavirus 26 noiembrie: Situație critică la secțiile ATI

Conform sursei citate, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4.972 adoptată în şedinţa din 14- 15 noiembrie 2001. De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si