Pe ce dată sunt Moșii de vară în 2025. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților?

Sâmbăta Morților sau Moșii de vară este o sărbătoare creștin ortodoxă de pomenire a tuturor celor plecați din această lume.

Periodic, în Biserica Ortodoxă sunt anumite sâmbete dedicate pomenirii tuturor celor plecați în lumea de dincolo. Moșii de vară, este una dintre ele!

Pe ce dată sunt Moșii de vară în 2025

În 2025, Sâmbăta Morților sau Moșii de vară, sărbătoarea dedicată pomenirii tuturor celor adormiți are loc sâmbătă, 7 iunie, cu o zi înainte de Rusalii.

Pe 7 iunie, în toate bisericile ortodoxe se săvârșește Sfânta Liturghie, dar și slujba de pomenire a celor adormiți, numită și parastas.

În această sâmbătă a Moșilor de vară, creștinii vin la biserică cu vin, colivă și colaci, dar și pomelnice cu numele tuturor celor dragi, care au părăsit această lume. Pomelnicele se citesc în timpul slujbei de parastas de către preot.

Citește și: Este 29 mai 2025 zi liberă de la stat? La această dată, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului!

Colaci și colivă

Colaci și colivă

(sursa foto: Shutterstock)

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

Pe lângă tradiționalele produse care nu trebuie să lipsească de la nicio pomenire a morților, adică pâine, colivă și vin, la Moșii de vară, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană străchini, linguri de lemn, căni cu apă, cireșe și orez cu lapte, toate specifice tradiției de Rusalii.

Totodată, pe lângă vase și alimente, creștinii mai pot împărți icoane, cruciulițe, cărți, candele, flori, tămâie și multe alte obiecte de cult.

Orice ați alege să dați de pomană în Sâmbăta Morților, trebuie să o faceți din suflet și să nu simțiți momentul ca fiind o obligație morală.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2025: Pe ce dată se sărbătoresc? Este zi de mare sărbătoare

Preotul stropește coliva cu vin

Preotul stropește coliva cu vin

(sursa foto: Shutterstock)

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, în­tă­reşte-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dra­gos­tea! Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început!

Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea! Îţi mulţumesc, ca Bine­fă­că­torului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător.

Dumnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu în­ţe­lepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mân­gâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu pute­rea Ta. Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, sufe­rin­ţele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să gră­iesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine.

Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu. Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oţe­leş­ te-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul!

Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşe­lile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru de­şer­tăciunile lumii.

Fă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu­ dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei.

Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să bi­ru­iesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tu­tu­ror păcatelor. Să biruiesc adică: mân­dria, prin sme­re­nie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproa­pe­lui; desfrânarea, prin înfrâ­nare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin băr­bă­ţie creştinească.

Asemenea să biruiesc şi toate cele­lal­te păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu lua­re amin­te la rugăciuni şi în biserică, cumpă­tat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri.

Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviin­cioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni tot­dea­una patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a pă­zi legea Ta şi a dobândi mântuirea.

Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pămân­teşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este tim­pul aces­tei vieţi şi cât de nemărginită este veşni­cia. Aju­tă-mi să fiu întot­deauna gata de moarte şi să mă cu­tre­mur de ju­de­cata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să do­bân­desc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin.

Sursa: doxologia.ro


Editor web
Îți Recomandăm Și...