Dar, cum producătorii se tem de cooperative, iar politicienii se împotmolesc în birocrație, fructul oltenesc ajunge să fie aruncat pe marginea câmpului. Un kg de lubeniță vândut engros a ajuns să coste acum 60 de bani.

Pepenele de Dăbuleni, gustos dar lăsat de izbeliște

Pe acest producător din Dăbuleni l-am întâlnit chiar la intrarea în localitate. Ajutat de câţiva zilieri, omul încărca de zor pepenii în tir, pe care urma să-i vândă la export, unei firme din Ucraina.

A prins un preţ mai bun decât dacă ar fi vândut engros în ţară, spune cu speranţă doljeanul.

„- Vindem și noi cum putem.

- Și ce cantitate aveți aici?

- Păi, vreo 24 de tone o să încarc astăzi.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

- Și cu ce preț pe kg ați reușit să negociați?

- 1 leu 20.”

Citeste si: 12 fructe si legume ce sunt bogate in Vitamina A

„La noi se vinde ce e frumos ambalat!”

A încercat să vândă şi în pieţele din Bucureşti, însă s-a lovit de reticenţa oamenilor și de importurile masive.

„Foarte mult se vând importurile la noi, la noi se vinde ce e frumos ambalat(...) ăia de Grecia sunt foarte roșii, ce-or băga în ei, că sunt... și gust...parcă mănânci cauciuc”

Un proiect care ar fi trebuit să schimbe câtuşi de puţin situația a fost iniţiat de ministerul Agriculturii. Într-o vizită la staţiunea de cercetare, oficialii promiteau anul trecut că pepenele de Dăbuleni va fi recunoscut ca produs cu indicație geografică protejată.

Numai că...

Ștefan Nanu, director adjunct științific la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: „Din păcate, s-au schimbat lucrurile în ministerul Agriculturii și acea idee nu mai există(...) S-ar fi putut rezolva unele aspecte privind originea pepenilor care se vând în piețe.”

Citeste si: VIDEO- Seceta ar putea distruge recoltele de vinete și ardei

Certificatul european ar fi facilitat accesul lubeniţei de Dăbuleni la raft sau în pieţele din România și ar fi adus recunoaşterea sa în faţa pepenilor de import. Mai mult, şi calitatea fructului, obținută datorită pământurilor nisipoase din zonă, ar fi fost mult mai apreciată.

Citeste si: VIDEO- Ministerul Agriculturii va centraliza stocurile de alimente pe o platformă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si