Economiștii și reprezentanții din industria alimentară refuză această idee motivând această măsură ar duce la închiderea afacerilor mici și la dispariția unor alimente de pe marile rafturi. 

În contextul scumpirilor din ultimele autonomități vor să plafoneze prețurile unor alimente de bază. În luna decembrie a anului trecut, România a înregistrat o inflație

record de 8,2% și este de așteptat ca în luna ianuarie să fie și mai mare. 

Citeste si: Prețul benzinei și al motorinei a crescut accelerat. Unde găsești carburanți ieftini în București

Cu cât s-au scumpit alimentele

Alimentele au înregistrat scumpiri, în medie, chiar și cu 10 procente, dar cu toate acestea sunt alimente la prețurile au crescut și mai mult cum ar fi uleiul cu 27% sau cartofii cu 24%.

În Ungaria această măsură intra în vigoare de astăzi, în timp ce în Franța măsura nu a funcționat prea mult timp. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Ungaria îngheață prețul la alimentele de bază

Plafonarea poate avea efecte negative

Economiștii susțin că acest plafonare poate avea efecte negative și ar atrage după sine scumpirea altor alimente, mici afaceri având de suferit în astfel de situații.

Citeste si: O bătrână a fost copleșită de durere când a văzut foarte mare al faptelor la energie: „Am renunțat la mâncare, la toate. Plâng și verificați poșta în fiecare zi”

Florin Cîțu se opune aceste măsuri

Florin Cîțu nu este de acord cu plafonarea prețurilor la alimentele de bază și spune că liberalii vor folosi întotdeauna „un stat suplu, cu taxe cât mai mici” și adaugă că lucrurile se micșorează prețurile la un produs acest lucru trebuie pentru toate. 

Florin Cîțu a declarat că vrea să vadă propunerea și cum aceasta fundamentală, urmând să se ia o decizie în coaliție dacă va cădea de acord. 

„Atunci când plafonezi prețurile există riscul de a avea o penurie și să vedem cozi, dar repet, să vină propunerea în coaliție”, a spus Florin Cîțu.

Citeste si: VIDEO| Scumpirile sunt cea mai mare frică a românilor, chiar și acum în pandemie, arată studiile

Florin Cîțu, despre scăderea TVA la 0

Florin Cîțu a spus, referitor la posibilitatea scăderii TVA la 0: „Bineînțeles, întotdeauna noi, ca liberali, vom susține un stat suplu, cu taxe cât mai mici. Avem un singur principiu de la care aș vrea să nu abdicăm, acela de a reduce taxele pentru toate produsele, dacă facem acest lucru. Deci dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele să reducă taxele, nu doar pentru unul. Şi aş susţine, binînţeles, oriunde, oricând, o reducere a impozitării”.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Pâinea și alte produse de panificație se vor scumpi. Facturile brutale au crescut cu până la șase ori mai mult

Propunerile PSD

PSD propune în cadrul discuțiilor avute cu coaliția de guvernare plafonarea prețurilor la alimentele de bază, urmând astfel modelul adoptat de Ungaria. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus despre intenția de a introduce TVA 0 la alimente, că alte țări din Uniunea Europeană în contextul exploziei de prețuri, au luat deja măsura de a plafonului prețurilor la alimentele de bază, ceea ce este mult mai bine, Această menționând că TVA-ul din România este deja scăzut la unele alimente.

Citeste si: VIDEO| Inclusiv berea se va scumpi în 2022


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si