Poluare extremă în București. Aer de nerespirat în Capitală! Anunțul făcut de Ministerul Mediului

Poluare în București. Aer de nerespirat în București de la primele ore ale dimineții! Emisiile de particule poluante au înregistrat valori uriașe în Capitală, potrivit măsurătorilor oficiale și celor independente.

Author: A.M.S. luni 02 martie 2020 , 10:50

Poluare Bucuresti 2020
Poluare Bucuresti 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Poluare București 2020. Cele mai mari depășiri au fost înregistrate la emisiile de particule PM 2,5, cu 900-1000% peste limitele maxim admise, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.

Ședință de urgență la Ministerul Mediului

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat luni dimineață cauzele poluării excesive care s-a înregistrat în capitală în cursul nopții de duminică spre luni. El a spus că au fost arderi necontrolate, dar există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București.

Ministrul a precizat că rețeaua națională a înregistrat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2- dioxid de azot.

Poluare București 2020. „În momentul de față avem condiții de intrare în normalitate”, a ținut el să precizeze.

„Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. Arderile necontrolate din București și județul Ilfov, au fost seizări la 112, am avut discuții cu ISU, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație și gunoaie din cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Am avut valori ridicate. Creșterile au început la 21:00, cu vârful către 4 dimineață, scăzând către primele ore ale zilei. Acum avem valori de intrare în normalitate ale aerului, cu depășiri încă de PM10”, a declarat Costel Alexe, în conferința de presă.

El a precizat că acest episod de poluare nu s-a datorat doar acestor factori.

Poluare București 2020. „Avem și noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

El a adăugat că în județul Ilfov sunt 46 de firme și în București 69 de firme autorizate pentru procese de ardere.

„Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare”, a subliniat Alexe, conform digi24.ro.

Sute de internauți au remarcat pe Facebook în noaptea de duminică spre luni mirosul greu din Capitală și, în unele cazuri, au reclamat prezența unui fum gros.

Fenomene similare s-au întâmplat constant în ultimele luni, dar până acum autoritățile nu au furnizat explicații punctuale pentru aceste depășiri majore, conform g4media.ro.

Cele două tipuri de particule poluante sunt extrem de dăunătoare pentru sistemul respirator.

Poluare Bucuresti 2020
Poluare Bucuresti 2020

Poluare București 2020. Calitatea aerului, extrem de proastă

În condițiile în care la ora 05.00 nu exista trafic auto, calitatea aerului era extrem de proastă, fiind constatată o prezență extrem de mare a particulelor în suspensie. Extrem de periculoase pentru copii și bătrâni.

Citeste si: VIDEO| Poluarea schimbă clima. Consecințele sunt dramatice pentru români

Poluare București 2020. Conform platformei aerlive.ro, aerul în București la ora 05.00 era de nerespirat.

Avertismentul este la fel de înfricoșător: „Aerul este foarte poluat aici! Evită plimbările și exercițiile fizice în aer liber! Cele mai afectate persoane sunt copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni respiratorii!”

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Poluare Bucuresti 2020
Poluare Bucuresti 2020

Poluare București 2020. Ce sunt particulele în suspensie

PM10, substanța cu concentrația cea mai mare în aer reprezintă denumirea standard pentru particule în suspensie.

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol.

Citeste si: Ce spune Gabriela Firea despre combaterea poluării din Capitală

Poluare București 2020. Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.

Poluare Bucuresti 2020
Poluare Bucuresti 2020

Niveluri recod de poluare

Încă de duminică se înregistrează în București niveluri record de poluare cu PM 2,5 și PM10. Sunt acele particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Citeste si: Firea spune că vinieta Oxygen va intra în vigoare de la 1 martie

Poluare București 2020. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1000% peste limitele maxim admise. Mai mulți ascultători Europa FM semnalează și un efect de smog la nivelul Capitalei, conform europafm.ro

La miezul nopții, senzorul airly.eu din zona Pantelimon a înregistrat o depășire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5. Și senzorul amplasat la sediul Europa FM înregistrează cele mai mari valori de la instalarea lui. Indicatorii maximi de poluare s-au înregistrat aici la ora 1 noaptea. La ora 6 erau depășiri de peste 500% pentru poluarea cu PM 2,5.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si