Poprirea pe pensii reintră în vigoare de astăzi

Propririle pe pensii, suspendate pe perioada stării de urgență, vor fi reaplicate începând de miercuri.

Author: I.C. marți 14 iulie 2020 , 09:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe perioada stării de urgență, popririle pe pensii au fost suspendate, perioadă care s-a încheiat pe 14 mai, adăugându-se 60 de zile după terminarea acesteia.

OUG nr.

32/2020 legifera ca popririle pe pensii să se producă, fără ca beneficiarul să facă vreun demers în acest sens, odată cu începerea perioadei stării de urgență.

Astfel, pensionarii nu au fost nevoiți să depună cerere sau un alt ac pentru ca o parte din veniturile acestora să nu fie reținute.

Când se restituie poprirea pe pensii

„Pe perioada instituirii stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale, financiare și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi”, scrie în versiunea actuală a OUG nr. 32/2020, după ce, spre jumătatea lunii aprilie, a fost modificată de OUG 53/2020.

Potrivit textului legislativ, popririle pe pensii se aplică pe durata stării de urgență și timp de 60 de zile de la încetarea acesteia, adică până pe 14 iulie.

Sumele reținute în luna aprilie au fost restituite în luna mai, urmând să fie recuperate începând de pe 15 iulie.

Decretul 195/2020, ce cuprinde toate măsurile impuse prin starea de urgență, a intrat în vigoare în data de 16 martie 2020, starea de urgență aplicându-se până pe 14 mai 2020, potrivit avocatnet.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si