Premierul Florin Cîțu, anunț despre introducerea certificatului verde COVID-19

Premierul Florin Cîțu consideră că introducerea certificatului verde COVID nu reprezintă o restrângere a drepturilor și libertăților. Prim-ministrul, aflat la Târgu-Mureș, la congresul UDMR, a fost întrebat cum vede acest subiect și nemulțumirile celor care vorbesc de discriminare.

Author: Razvan Ilie vineri 17 septembrie 2021 , 18:17

florin citu

Florin Cîţu s-a aflat, vineri, la Târgu Mureş pentru a prezenta în faţa Colegiului Director Judeţean al filialei PNL moţiunea "România liberală", cu care candidează la preşedinţia partidului.

[Sursa foto: Facebook / Florin Citu]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Introducerea certificatului verde COVID nu reprezintă o restrângere a drepturilor, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, șeful Guvernului, Florin Cîţu.

Executivul va adopta, vineri după-amiază, un act normativ prin care c ertificatele verzi COVID-19 să devină o condiţie de intrare în orice spaţiu public sau privat, dacă rata de infectare depăşeşte 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Citeste si: VIDEO| Tânără însărcinată, răpusă de coronavirus la Iași. A murit și bebelușul, născut prematur

Florin Cîțu: A fost folosit acest certificat verde în toată Europa

Declaraţia premierului a fost făcută în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a afirmat că măsura introducerii certificatului sanitar nu ar trebui să fie adoptată printr-o hotărâre de Guvern, ci printr-o lege votată de Parlament, pe motiv că ar reprezenta "o condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale".

"Eu nu văd o restrângere a drepturilor aici, dar îi las pe specialişti să se pronunţe. Până atunci, vom folosi această metodologie.(...) A fost folosit acest certificat verde în toată Europa, toată vara. Nimeni nu a spus că este o restrângere a unor drepturi. Nu văd de ce ar fi o restrângere a acestor drepturi aici în România. Din contră, sunt trei categorii foarte clare- persoane care sunt vaccinate, persoane care au trecut prin boală sau persoane testate", a spus Florin Cîţu, la Târgu Mureş.

Citeste si: Țara europeană care impune certificatul COVID pentru toți angajații

Opinii diferite despre certificatul COVID

Măsurile noi pe care Guvernul le adoptă pentru a opri răspândirea bolii COVID-19 dau naștere la controverse.

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării spune că forma în care Cabinetul Cîțu vrea să implementeze aceste măsuri ar încalca legea constituțională.

„Pentru că art. 53 alineat 1 din Constituție spune că limitarea acestor drepturi se poate face numai prin lege”, a explicat el.

„Aceste măsuri și eu le consider a fi necesare pentru gestionarea pandemiei COVID-19. În parte, trebuie analizată fiecare măsură, dar ele pot trece testul nediscriminării dacă urmăresc un scop legitim- și este clar că urmăresc: prevenirea răspândirii pandemiei COVD-19”, a explicat Asztalos Csaba.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si