Premierul Florin Cîțu, anunț despre prețul la benzină și motorină. "Veți vedea că va scădea"

Premierul României, Florin Cîțu, se așteaptă ca prețul la benzină și motorină să scadă în următoarea perioadă, ca urmare a evoluțiilor de pe piețele internaționale.

Author: Razvan Ilie miercuri 28 iulie 2021 , 09:01

florin citu
Florin Citu, despre prețul la pompă: "Noi vedem ce se întâmplă acum, dar dacă ne uităm la o evoluție, prețurile cresc, scad, asta este într-o economie de piață"[Sursa foto: Guvernul Romaniei]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Florin Cîțu spune că scumpirea la combustibili a fost cauzată de prețul petrolului internațional, care a avut o creștere, însă trendul este inversat în acest

moment.

" Prețul acum scade, veți vedea că și prețul la pompă va fi mai mic. De obicei este o diferență de o săptămână, două săptămâni. Prețul în România ar fi fost mai mare dacă nu luam decizia de a elimina supraacciza introdusă de PSD. Dacă nu luam acea decizie, prețul ar fi fost mult mai mare. Astăzi, nu doar în România, prețul peste tot în lume a crescut datorită fluctuaților prețului petrolului pe piața internațională", a declarat marți seară premierul Cîțu.

Citeste si: Guvernul adoptă azi noile măsuri propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ce se schimbă de la 1 august

"Noi vedem ce se întâmplă acum, dar dacă ne uităm la o evoluție, prețurile cresc, scad, asta este într-o economie de piață", a precizat șeful Guvernului  la un post TV.

Florin Citu: Veniturile au crescut mai repede decât prețurile

Florin Cîțu afirmă că anul acesta veniturile au crescut mai repede decât prețurile în România. "Prețurile au o medie de creștere de 3%, iar veniturile în sectorul privat au crescut cu 7,5%, aproape 8%. Prețurile au crescut cu 3%", a declarat Cîțu.

Citeste si: Ce avere are Petre Roman şi ce pensie încasează fostul prim-ministrul al României?

Scumpiri de 20% la pompă în ultimul an

Anul trecut, la începutul verii, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani.

La un an distanță, la pompă se înregistrează o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei. Asta înseamnă că un șofer plătește în medie pentru un litru de benzină 5,50 de bani, iar pentru un litru de motorină aproximativ 5,42 de bani. La sortimentele premium, prețurile au atins pragul de 6 lei pe litru.

Val de scumpiri la energie

Scumpirile vin în contextul în care cererea mondială de pet­rol este în creştere, fără a fi acoperită de producţie.

Datele legate de evoluţia preţului la carburanţi completează astfel un peisaj marcat de scumpirea masivă a energiei electrice şi a gazului natural, 2021 riscând să devină unul dintre cei mai complicaţi ani din acest punct de vedere.

"Energie electrică și gaze. Aici sunt câteva lucruri... E adevărat că au impact în ceea ce privește construcțiile, și în România este un sector foarte important. Ne uităm la soluții. Vedem care sunt soluțiile. Dar, într-o economie de piață, prețurile cresc, scad. În ceea ce privește consumatorul vulnerabil, deja există în Parlament o lege care îi protejează pe consumatorii vulnerabili", a mai declarat Florin Cîțu la Digi24.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si