Președintele Germaniei, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ce stabilesc cei doi șefi de stat

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în ţara noastră, la invitaţia șefului de stat român.

Author: Sorin Negru miercuri 04 mai 2022 , 09:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier au discutat mai ales despre  evoluţiile securităţii regionale, europene şi trans-atlantice, generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, după cum se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Citeste si: Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia. "Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca să înceteze invazia"

Președintele Iohannis i-a prezentat lui Steinmeier măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe.

Potrivit lui Klaus Iohannis, este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni.

Șeful statului român consideră necesară  adoptarea de noi sancţiuni  pentru Rusia.

Președintele Iohannis l-a întâmpinat pe Frank-Walter Steinmeier  la sosirea acestuia la Palatul Cotroceni:

Vizita preşedintelui Frank-Walter Steinmeier are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

Ce au discutat Klaus Iohannis cu președintele Germaniei

Consultările dintre Klaus Iohannis și preşedintele german se vor concentra pe modalităţile concrete de dezvoltare şi aprofundare ale relaţiei româno-germane.

Citeste si: Nicolae Ciucă: „Am semnat un memorandum între România şi Bulgaria pentru construirea unui al doilea pod între Giurgiu şi Ruse”

Potrivit presidency.ro, relația României cu Germania are caracter strategic, "fiind definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ, o dinamică economică în continuă creştere şi contacte interumane speciale", facilitate de minoritatea germană din România şi comunitatea românească tot mai numeroasă din Germania.

Germania este cel mai important partener comercial al României

Cei doi şefi de stat vor aborda, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care Germania este primul partener comercial al României, cu schimburi însumând în anul 2021 peste 35 de miliarde de euro, şi al treilea investitor în economia românească.

Vor fi discutate, totodată, stimularea investiţiilor reciproce şi aprofundarea cooperării sectoriale, a precizat sursa citată.

Cei doi șefi de stat vor participa la declarații comune de presă după ora 14.00

[Sursa foto: Presidency.ro]

Discuții în pregătirea Summitului NATO de la Madrid 

O atenţie specială a fost acordată evoluţiilor securităţii regionale, europene şi euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Cei doi şefi de stat au abordat și tema sprijinului acordat Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, securitatea energetică, măsurile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice, coordonarea poziţiilor în plan regional, european şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.

Totodată, agenda de discuţii cuprinde aspectele legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care au nevoie, în contextul regional actual, statele din Vecinătatea Uniunii Europene, în special Republica Moldova, Georgia şi statele din Balcanii de Vest, inclusiv susţinerea integrării europene a acestora, a mai precizat  Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Germaniei va avea o întrevedere şi cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si