Klaus Iohannis, videoconferinţă cu membrii Consiliului European. Președintele face marele anunț pentru toți membrii UE

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European în care a subliniat importanţa menţinerii liberei circulaţii a persoanelor în UE şi a susţinut decizia de aplicare a unor restricţii temporare călătoriilor neesenţiale ale cetăţenilor terţi. De asemenea, șeful statului a cerut activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetăţenilor.

Author: G.B. marți 17 martie 2020 , 22:03

Klaus Iohannis, videoconferinţă cu membrii Consiliului
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marţi, 17 martie a.c., la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în faţa acestei crize.

Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acţiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum şi Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricţionarea temporară a călătoriilor neesenţiale în Uniunea Europeană”, a transmis, marţi seară, Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis, videoconferinţă cu membrii Consiliului European. Președintele face marele anunț pentru toți membrii UE

Potrivit sursei citate, liniile directoare ale Comisiei conţin principiile necesare unei abordări integrate la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru gestionarea eficientă a frontierelor şi sunt menite să asigure protejarea sănătăţii, în paralel cu menţinerea integrităţii şi funcţionalităţii Pieţei Interne a Uniunii.

”Comunicarea Comisiei vizează luarea unei decizii coordonate cu privire la aplicarea unei restricţii temporare pentru călătoriile neesenţiale ale cetăţenilor terţi în Uniunea Europeană. În intervenţia pe care a avut-o în cadrul reuniunii, Preşedintele României s-a referit la interdependenţele importante care există între statele membre ale Uniunii şi, în consecinţă, la nevoia de a aborda această criză prin acţiuni comune la nivel european, cu măsuri proporţionale şi adecvate. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii liberei circulaţii a persoanelor în interiorul Uniunii Europene.

În acest context, Preşedintele României a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acţiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut decizia de aplicare a unor restricţii temporare călătoriilor neesenţiale ale cetăţenilor terţi în Uniunea Europeană”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: VIDEO| Mii de români blocați în Austria, la graniță

Klaus Iohannis, videoconferinţă cu membrii Consiliului

În plus, preşedintele României a evidenţiat situaţia dificilă a unor cetăţeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 şi nu pot reveni în ţară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la graniţele unor state membre.

Citeste si: VIDEO| Cum se manifestă coronavirusul, pe înțelesul tuturor

”În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetăţenilor din statele membre. De asemenea, preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetăţenilor UE atât din celelalte state membre, cât şi din state terţe, utilizând asistenţa consulară”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: Beijingul autorizează teste clinice ale unui prim vaccin împotriva noului coronavirus

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa asigurării în continuare a integrităţii Pieţei Unice. În acest sens, preşedintele României a salutat iniţiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale şi de iniţiere de achiziţii publice colective pentru echipamente şi dispozitive medicale.

Citeste si: Ultima ora! Se suspenda restaurantele, cafenelele și alte localuri publice

Legat de măsurile economice, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanţării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19.

De asemenea, preşedintele României s-a pronunţat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face faţă reducerii activităţii economice, a investiţiilor şi a cererii.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si