Președintele Turciei, apel pentru reluarea negocierilor dintre Rusia și Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat joi, de la Madrid, la "intensificarea" eforturilor pentru un "armistiţiu durabil" în Ucraina, informează presa internațională.

Author: Sorin Negru joi 30 iunie 2022 , 20:03

erdogan summit nato

Președintele Erdogan, după summit-ul NATO: Suedia şi Finlanda trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei în cadrul acordului  

[Sursa foto: Twitter / RTE]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De la începutul războiului între Rusia şi Ucraina, pe 24 februarie, Turcia încearcă să menţină contactul cu cele două ţări şi a propus medierea sa. Au avut loc două runde de negocieri, în Antalya și Istanbul, dar nu s-a ajuns la un acord de pace.

Citeste si: Vladimir Putin, replică obscenă la adresa liderilor din Occident

"Trebuie să intensificăm eforturile diplomatice în favoarea unui armistiţiu durabil în Ucraina. Pentru Turcia, nu vor exista perdanţi odată cu pacea", a declarat Recep Tayyip Erdogan în faţa presei, la încheierea summitului NATO.

Citeste si: VIDEO- Summit-ul NATO de la Madrid ar putea schimba cursul războiului din Ucraina

"Menţinem o linie echilibrată, nu o politică agresivă. Importăm mai mult de 40% din gazul nostru din Rusia, construim o centrală nucleară cu Rusia, toate acestea au mare importanţă pentru noi", s-a justificat preşedintele turc.

"Putem obţine mult mai mult menţinând o linie echilibrată", a spus președintele Turciei.

Erdogan, despre susținerea Suediei și Finlandei la aderarea la NATO  

Turcia a ajuns marţi seara la un acord cu cele două ţări nordice privind aderarea lor la NATO în schimbul angajamentului lor de a lupta împotriva mişcărilor kurde, considerate teroriste de Ankara.

În cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la sfârşitul summitului NATO, Erdogan a declarat că, în opinia sa, semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaştere a sensibilităţilor Ankarei în privinţa terorismului şi o "victorie diplomatică" pentru Turcia.

Erdogan a cerut Finlandei, Suediei şi aliaţilor NATO să dea dovadă de "solidaritate deplină" cu Ankara în lupta sa împotriva terorismului, în special luptând împotriva mişcărilor kurde. Preşedintele turc a cerut celor două ţări nordice "să ia parte" la această luptă.

"Această determinare (împotriva terorismului) nu trebuie să rămână pe hârtie. Este imperativ ca lupta să continue într-o manieră pe deplin solidară, fără nicio discriminare între organizaţiile teroriste", a mai spus el la summitul NATO.

Citeste si: Summit NATO la Madrid. Turcia, de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară

"Dacă îşi vor face datoria, vom înainta (memorandumul) Parlamentului (pentru adoptare). Dacă nu o fac, este exclus să-l trimitem în Parlament...", a mai spus el, potrivit Agerpres.

El a cerut Finlandei şi Suediei "să-şi completeze prevederile legale" referitoare la mişcările kurde ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de protecţie a poporului (YPG), care acţionează la graniţele Turciei, în nordul Irakului şi în Siria.

NATO, care s-a reunit într-un summit începând de marţi seara, a promis că va susţine Ucraina "atât timp cât va fi necesar" în faţa "cruzimii" Rusiei.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si