Adevărul despre prețul secret plătit de România pentru vaccinurile anti-COVID

A fost dezvăluit, din greșeală, prețul plătit pe o doză de vaccin anti-COVID de către statele UE. Un ministru de la Bruxelles a publicat și apoi a șters diferitele preţuri secrete ale vaccinurilor împotriva COVID-19.

Razvan Ilie, vineri 18 decembrie 2020 , 17:28

vaccin covid
Comisia Europeană a evitat până acum să ofere detalii despre contractele cu producătorii de vaccinuri
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul belgian al bugetului, Eva De Bleeker, a dezvăluit diferitele preţuri secrete ale vaccinurilor împotriva COVID-19 pe care Comisia Europeană le-a negociat cu companiile farmaceutice în numele statelor membre.

Oficialul belgian a postat pe Twitter o listă confidenţială pe care apoi a şters-o, recunoscând că a fost prea transparentă.

Conform acelei liste, cu preţuri în diferite monede, aşa cum au fost ele înscrise în contracte, preţul unei doze din viitorul vaccin AstraZeneca-Oxford este de 1,78 de euro, cel al Johnson&Johnson 6,9 euro, Sanofi-GSK 7,56 euro, CureVac 10 euro, Pfizer-BioNTech 12 euro şi Moderna 14,6 euro.

Citeste si: Ce spune Biserica Ortodoxă despre vaccinarea anti-coronavirus

Prețul secret al vaccinurilor, neconfirmat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a evitat până acum să ofere detalii despre contractele cu producătorii de vaccinuri, anunţând doar încheierea lor şi numărul de doze prevăzute în fiecare. Nici acum, CE nu a dorit să confirme dacă preţurile dezvăluite de ministrul belgian sunt chiar cele înscrise în contracte.

''Informaţia despre preţuri este disponibilă pentru statele membre, ca parte a negocierilor'', precum şi pentru Parlamentul European, a răspuns purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer.

Citeste si: Anunțul medicului Gheorghiță despre vaccinarea anti-COVID-19

''Această confidenţialitate este în interesul companiilor, fără nicio îndoială, dar şi în interesul publicului'', întrucât ''dacă această informaţie s-ar face publică ar slăbi poziţia de negociere a Comisiei'', a spus la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sectorul sănătăţii, Stefan de Keersmaecker.

preturi vaccin
Ministrul Eva De Bleeker, membră a partidului liberal flamand Open VLD, a şters postarea cu prețurile secrete ale vaccinurilor

Ministrul Eva De Bleeker, membră a partidului liberal flamand Open VLD, după ce a şters postarea cu respectiva listă s-a scuzat pentru dezvăluirea acestei informaţii care a fost bine ţinută

la secret luni la rând.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este primul care va fi distribuit în statele UE, încă înainte de sfârşitul anului în curs, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) fiind aşteptată să-l aprobe pe 21 decembrie, iar pe 6 ianuarie va decide şi asupra aprobării vaccinului produs de Moderna.

Citeste si: Klaus Iohannis- restricții de Crăciun şi de Anul Nou. „Nu sunt facultative, sunt obligatorii!”

Câți bani a alocat România pentru vaccinul anti-COVID

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat, la ultima rectificare bugetară, cu suma de un miliard de lei. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a precizat că au fost aprobaţi şi banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva COVID, astfel încât România să aibă acces la aceste vaccinuri.

Ministrul Cîțu a anunțat la rectificarea bugetară  acordarea a 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE  şi "suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru

sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”.

Ce se știa până acum despre prețurile vaccinurilor

Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a plăti mai puţin pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer decât Statele Unite. UE va plăti mai puţin decât prețul plătit de SUA, 19,50 dolari pe doză, a declarat un înalt oficial al Uniunii încă din luna noiembrie. Acelaşi oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari, însă a refuzat să ofere o cifră exactă.

Conform acordului UE, 27 de ţări europene ar putea cumpăra 200 de milioane de doze şi ar avea opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane.

Ulterior, Comisia Europeană a aprobat un alt contract, în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile, de data aceasta cu societatea farmaceutică Moderna. Contractul prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Cu o eficienţă de 94.5%, vaccinul dezvoltat de compania Moderna a fost al doilea care a intrat în faza ultimă de autorizare. Șeful companiei a anunţat că preţul pentru guvernele ţărilor care doresc vaccinul va fi între 25 şi 37 de dolari pentru o doză. Costul final e decis în funcţie de volumul comandat.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR luni, 10 mai 2021. Dolarul scade extrem de mult față de leu! Euro, și... Curs valutar BNR luni, 10 mai 2021. Dolarul scade extrem de mult față de leu! Euro, și el în scădere! Cele mai noi cotații
spotmedia.ro
Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților... Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților din cele 7 primării din Capitală. Unde se duc cei mai mulți bani
spotmedia.ro
Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție
b1.ro
Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată
infoactual.ro
Stăpânul lumii, omul care are planeta la picioare!  A fost prezis în urmă cu 70 de ani Stăpânul lumii, omul care are planeta la picioare! A fost prezis în urmă cu 70 de ani
infoactual.ro
Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si