Ce spune Biserica Ortodoxă despre vaccinarea anti-coronavirus

Patriarhia Română a transmis, vineri 18 decembrie, un comunicat de presă cu privire la campania de vaccinare anti-coronavirus care se pregătește în România. Poziția Patriarhiei Române este una favorabilă vaccinării, se spune în mesaj, cu precizarea că este obligatoriu consimţământul informat al persoanei care se vaccinează, precum și descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor.

Author: Razvan Ilie vineri 18 decembrie 2020 , 14:32

Ce spune Biserica Ortodoxă despre vaccinarea anti-coronavirus
Ce spune Biserica Ortodoxă despre vaccinarea anti-coronavirus
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mesajul Bisericii Ortodoxe privind vaccinare anti-coronavirus pare să fie unul precaut: Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical, se spune

în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. 

" Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit", precizează oficialii BOR.

Citeste si: Bilanț coronavirus 18 decembrie: 5.340 de noi cazuri de infectare. 1.270 de pacienţi la ATI

Patriarhia Română, atenționare despre „caracterul sigur al actului de vaccinare anti-coronavirus”

Oficialii BOR spun că, în legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală  să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv. Cu atât mai mult în cazul unui "vaccin recent care nu a mai fost folosit" și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Citeste si: Copiii se pot vaccina anti-covid? Mihai Craiu vine cu răspunsul

"Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică:  consimţ ă m â ntul informat al persoanei, descrierea clar ă  a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilit ă ț ii concrete  î n cazul  î n care vaccinarea produce efecte adverse asupra s ă n ă t ă ț ii persoanei vaccinate", precizează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Comunicatul integral al Patriarhiei

Redăm mai jos comunicatul BOR cu privire la vaccinarea anti-coronavirus:

"Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare şi speranţă

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum  caracterul   voluntar, gratuit  ș i sigur al actului de vaccinare, a faptului c ă  acesta este un drept,  ș i nu o obliga ț ie.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”,  cei care au autoritatea profesională  ș i moral ă  s ă  recomande un vaccin absolut nou   şi descoperit recent sunt exclusiv speciali ș tii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie,  însă Biserica nu se poate pronun ț î n probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică:  consimţ ă m â ntul informat al persoanei, descrierea clar ă  a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilit ă ț ii concrete  î n cazul  î n care vaccinarea produce efecte adverse asupra s ă n ă t ă ț ii persoanei vaccinate.

În concluzie,  vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil  ș î n total ă  cuno ș tin ț ă  de cauz ă  recomandat şi acceptat pe baza unei inform ă ri clare şi complete, oferită de autorit ă ț ile competente  ș i receptată corect de cet ă ț eni.

În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă", se spune în comunicatul semnat de  Vasile Bănescu , purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si