PPrețul uleiului de floarea-soarelui a explodat. Un litru de ulei costă 17 lei în magazine
Uleiul a devenit un moft, nu o necesitate. De la începutul anului, s-a scumpit cu un leu în fiecare lună și a ajuns să se vândă la prețuri de speriat. 17 lei costă un litru în marile magazine. Mai rău e că prețul ar putea exploda în toamnă, deoarece culturile de floarea soarelui au fost distruse de secetă!
"Mama, 17 lei! Eu cred că este greșit prețul ăsta."
Ba dimpotrivă. E realitatea cruntă pe care suntem forțați să o înfruntăm.
Litrul de ulei s-a scumpit cu un leu în fiecare lună
În urmă cu un an, cu aceeași bani cumpăram 4 sticle de ulei. Explozia prețului, însă, a avut loc anul acesta.
Georgiana Grimm, reporter Kanal D: "17 lei înseamnă o scumpire de 70% față de începutul anului când cea mai scumpă sticlă de ulei costa 10 lei. Cu alte cuvinte, litrul de ulei s-a scumpit cu un leu în fiecare lună."
Citeste si: Se anunță un nou val de scumpiri în România. Lista alimentelor care vor avea prețuri mai mari
Dacă se va continua în acest ritm, o sticlă de ulei ar putea costa 22 de lei la finalul anului. Reprezentanții asociației pentru Protecția Consumatorului spun că scumpirea uriașă nu este justificată. Un preț mai mare nu garantează un ulei de o calitate mai bună.
Citeste si: Reţetă dovlecei pane: Trucul pe care puţine persoane îl ştiu
Costel Stanciu, Asociația Protecția Consumatorului: "Acest preț de 17 lei pe litru este un preț mult mai mare decât prețurilre care se practică în UE. Atâta timp cât nu are pe etichetă mențiunea de primă presă, care e un ulei de o calitate sueprioară, celelalte uleiuri sunt identice din punct de vedere al calității."
Seceta a compromis mare parte din culturile de floarea soarelui
Și va fi mai rău. Seceta a compromis deja mare parte din culturile de floarea soarelui.
Acest agricultor din Galați spune că la toamnă abia dacă va recolta 300 de kg de semințe la hectar, în loc de 3 tone cât ar fi obișnuit.
Citeste si: Salată de vinete. Cum se prepară corect. Pas cu pas
Daniel Ciuhureanu, agricultor: "Talia e foarte redusă, doar jumătate de metru. La ora actuală ar fi trebuit să nu ne vedem din ea. Nu promite nimic această cultură. Va fi o decizie greu de ales între a mai băga sau nu combina la recoltat pentru că estimarea ca producție nu acoperă cheltuiala cu recoltatul."
Uleiul e fruntaș în topul alimentelor care s-au scumpit. În ultimul an, prețul a crescut cu aproape 45%.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.