Primele reacții ale premierului Ciucă, după excluderea României la Schengen: „Doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar se declară profund dezamăgit de lipsa consensului.

Primele reacții ale premierului Ciucă, după excluderea României la Schengen: „Doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului”
[Sursa foto: Facebook/ Guvernul României]In articol:
România nu intră în spațiul Schengen. În acest context, premierul Nicolae Ciucă se declară profund dezamăgit de lipsa consensului în JAI pentru aderarea României la spațiul Schengen, spunând că nu înțelege poziția inflexibilă a Austriei.
Declarațiile premierului
Nicolae Ciucă a spus că România va relua procesul de aderare la Schengen, care „rămâne obiectiv strategic”.
„ În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.
Citește și: România, lăsată în afara spațiului Schengen. Austria și Olanda au votat împotriva țării n
Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.
Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.
Citește și: Aderarea României la Schengen: Avantaje și dezavantaje
România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.
Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun.
Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm ”.


