UPDATE 17.20 Reacția premierului Nicolae Ciucă la votul negativ de aderare a României în Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. 

"Doresc să-mi exprim profunda dezamăgire faţă de votul negativ al aderării României la Schengen" și-a

început declarația Nicolae Ciucă. 

Primul ministru a mai spus că nu înţelege poziţia inflexibilă a Austriei, însă România va relua procesul de aderare la Schengen.

„Aderarea României rămâne obiectivul naţional strategic pe care îl avem şi vom continua toate discuţiile şi negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.  Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest efort masiv, politic şi diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulţumesc mass-media pentru contribuţia la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a conchis Ciucă.

 

UPDATE 15.40. Vot negativ pentru România și Bulgaria în ședința JAI privitoare la extinderea spațiului Schengen. Atât Austria, cât și Olanda au votat împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Doar Croația a primit un vot unanim de aderare la spațiul Schengen. 

În Consiliul JAI de joi, 8 decembrie, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.

UPDATE 14.00. Tensiuni maxime la Consiliul JAI. Potrivit jurnaliștilor acreditați la ședință, Germania și Luxemburg amenință că vor retrage susținerea Croației în cazul în care Austria votează împotriva Bulgariei și României. 

Citește și: VIDEO- De ce se opune Austria intrării României în spațiul Schengen

Discuțiile din Consiliul JAI au luat în vedere și un scenariu de aprobare a unui calendar al aderării României la Schengen în cursul anului 2023 (martie pentru transportul aerian și octombrie pentru transportul terestru.)

Miniștrii Justiției și Afacerilor Interne vor discuta despre aplicarea integrală a acquis -ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință. 

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anuntat, joi dimineața, că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria.

UPDATE 13.00. Comisarul UE pentru Afaceri Interne: "Sper să avem un drum clar pentru România și Bulgaria"

Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"Mă aştept să fie un Consiliu foarte dinamic, cu foarte mult angajament din partea statelor membre şi, bineînţeles, va fi interesant cum vom duce asta mai departe. Mă aştept ca Croaţia să aibă un sprijin deplin şi, de asemenea, mă aştept să putem gestiona situaţia României şi Bulgariei", a declarat înaltul oficial UE.

Ea a spus că aşteaptă cu nerăbdare discuţiile din Consiliul JAI privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. "Bineînţeles, vor fi discuţii intense şi sper că vom avea o decizie asupra României şi Bulgariei astăzi", a subliniat Ylva Johansson.

"Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen", a mai spus comisarul european pentru afaceri interne.

În ceea ce priveşte posibilitatea unei oferte pentru Austria care să determine acest stat să susţină aderarea României şi Bulgariei, ea a spus că s-au luat măsuri pentru a răspunde preocupărilor Vienei.

"Austria este sub presiune când vine vorba de sosiri neregulate. Este un motiv pentru care în urmă cu trei zile am prezentat un nou plan de acţiune pentru a contracara venirile de migranţi pe ruta vestică balcanică. Ieri (miercuri- n.r.), echipa mea, împreună cu oficiali din Austria, a fost la Belgrad pentru a intensifica măsurile. Avem deja peste 500 de membri ai Frontex la faţa locului, dar suntem gata să desfăşurăm mai mulţi. Avem mai mulţi paşi care sunt importanţi nu doar pentru extinderea Schengen, ci şi pentru gestionarea corespunzătoare a migraţiei în UE", a mai afirmat ea.

UPDATE 11.30. Austria anunță că va vota impotriva extinderii Schengen pentru România și Bulgaria

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anuntat, joi dimineața, că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria.

Oficialul austriac a făcut anunțul în cadrul întâlnirii cu omologii săi de la Bruxelles, Austria blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație.

Citește și: VIDEO- Ultimele negocieri pentru aderarea României la Schengen. Ce vrea Austria la schimb

Gerhard Karner anunțase de miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ''un apel de urgenţă'' către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda. 

O decizie oficială cu privire la aderarea la Schengen a celor trei state este așteptată în cursul serii de joi, spre ora 20.00.

UPDATE 9.30. Ministrul de Interne, Lucian Bode: "România va solicita un singur lucru- respect"

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care are loc la Bruxelles că România va solicita astăzi un singur lucru- respect.

"România va solicita un singur lucru- respect.(...) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen.(...) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei.(...) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România- un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023", a precizat Lucian Bode.

În cadrul ședinței JAI, miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen.

Citește și: VIDEO- De ce se opune Austria intrării României în spațiul Schengen

Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice, se transmite pe site-ul oficial al JAI

Austria are drept de veto în privința aderării României la Schengen

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unor surse oficiale.

"Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România", au precizat surse politice.

Citește și: UPDATE- Votul privind aderarea României la Schengen va fi pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului JAI

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă afirma că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că "starea de incertitudine nu mai poate continua".

Calendarul ședinței JAI

Vor fi discutate și alte subiecte în Consiliul JAI de azi. Miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migrației și la situația de-a lungul principalelor rute de migrație.

Miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la situația refugiaților ucraineni din UE și la planificarea de contingență pe timpul iernii. De asemenea, miniștrii vor evalua dialogul cu privire la securitatea internă cu Ucraina pentru a aborda implicațiile războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv riscurile sporite de trafic de persoane și trafic ilicit de arme.

Consiliul urmează să adopte concluzii privind lupta împotriva impunității în ceea ce privește crimele săvârșite în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Calendarul și ordinea de zi a ședinței JAI din 8-9 decembrie poate fi văzut aici

Schengen, cel mai mare spațiu fără frontiere din lume

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde Acordul Schengen și Convenția Schengen au fost semnate în 1985 și, respectiv, în 1990.

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările:
- nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice
- efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 26 de țări:

 

  • 22 dintre cele 27 de state membre ale UE
  • toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția

Care sunt avantajele spațiului Schengen?

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta.

Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 de miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului și sectorului cultural.

Spațiul Schengen aduce beneficii economice semnificative tuturor cetățenilor și întreprinderilor din statele participante. Acesta este menit a fi piatra de temelie a Uniunii Europene și a pieței unice în ansamblu.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si